Week 35
Hoogste punt bereikt
Je baby
Rond deze week bereikt je baarmoeder het ‘hoogste punt’, de ribboog. Daardoor kunnen je longen aardig in de knel komen te zitten. De longcapaciteit kan zelfs met een kwart afnemen en dat merk je. Zomaar de trap oprennen was er al niet meer bij, maar nu kun je ook al na de geringste inspanning kortademig zijn.
Hoewel de baby nu zo goed als ‘af’ is, moet je nog wel in het ziekenhuis bevallen als de geboorte van je kind zich deze week aankondigt. Je baby is namelijk nog wel wat aan de kleine kant en bovendien kan het zijn dat de longetjes nog net niet helemaal op eigen kracht werken. Dat betekent dat je kind nog even de couveuse in zou moeten.
De verloskundige of gynaecoloog kan nu waarschijnlijk aan je buik goed voelen hoe je baby ligt. Is dat niet helemaal duidelijk, dan wordt deze week waarschijnlijk een echo worden gemaakt.
Jij
Misschien dat je nu af en toe last hebt van harde buiken. Dit zijn samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling; bij wijze van oefening worden alle spieren van binnen aangespannen. Omdat de baarmoeder hierbij hard wordt, heeft dit verschijnsel de naam ‘harde buik’ gekregen.
Bij een wee trekt de baarmoeder ook samen, maar toch zit er een verschil tussen weeën en harde buiken. Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).
Vaak is het een teken dat je even een beetje gas terug moet nemen. Maar ook de baby zelf kan ook de veroorzaker zijn: als hij of zij erg trapt of zich omdraait, kan dat uitmonden in een harde buik.