Week 39

Week 39

Startklaar voor de baarmoedermond

Je baby

Je buik is nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes wel op drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. De botjes van je kind zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

Ook het hoofdje kan er makkelijk door omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij.

Om de baby zit (in de vruchtzak) ongeveer nog een liter vruchtwater, dat om de twee uur ververst wordt. Als de vliezen breken, is je baby nier meer beschermd tegen infecties. Je moet dan binnen 24 uur goede weeën hebben. Duurt het langer, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico te groot is dat de baby een infectie oploopt.

Je moet meteen naar het ziekenhuis als de vliezen breken als je nog geen 37 weken zwanger bent, als je baby in het vruchtwater heeft gepoept of als de baby in een stuit ligt.

Jij

Het einde komt nu in zicht. Misschien ga je deze week al wel bevallen, maar het kan ook nog wel drie weken duren. De kinderkamer is klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat misschien ook al klaar.

Overigens is het niet per se noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt, waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar je je het lekkerst voelt.

Wil je per se in het ziekenhuis bevallen, dan kan het handig zijn om van tevoren een kijkje te nemen op de verloskamer. Hoewel het niet wil zeggen dat je ook altijd daar bevalt. Als er op het moment dat jij moet bevallen geen plaats is, word je doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam