Week 34

Week 34

Bijna klaar voor de start

Je baby

Je kind is nu echt bijna klaar voor de start. De nageltjes hebben bijna de topjes van de vingers bereikt, de niertjes werken, de longen zijn zo goed als rijp. De zachte donshaartjes waarmee je kind van top tot teen bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht.

Omdat je kind hier telkens kleine slokjes van neemt, krijgt hij of zij ook de haartjes binnen. Dat klinkt misschien eng, maar het is juist goed. Want de haartjes prikkelen de darmen, waardoor de ontlasting op gang komt.

Bij de eerste poepluier van je kind komt dit eruit. Die eerste ontlasting, meconium genaamd, ziet er hierdoor zwart-groen uit en is een beetje plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet.

Groeien doet je kind nu ook niet zo hard meer. Hij of zij komt nog maar een paar ons per week aan. Heb je een grote buik, dan wil dat niet per se zeggen dat je ook een groot kind krijgt. En andersom geldt dat ook: een kleine buik, duidt niet altijd op een klein kind.

De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.

Jij

Je benen hebben vaak zwaar te lijden onder je zwangerschap. Zo kun je nu veel last hebben van kramp. De oorzaak is niet echt bekend. Mogelijk speelt een slechte bloedsomloop een rol, maar het zou ook te maken kunnen hebben met een te laag kalkgehalte. Heb je kramp, probeer je been dan voorzichtig te strekken zodat de spieren opgerekt worden. Schud je been daarna zachtjes heen en weer.

Ook kun je nu last krijgen van rusteloze benen of kriebelbenen, waarbij het je haast niet lukt om je benen stil te houden. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met je bloedsomloop. Tijdens je zwangerschap gaat het grootste gedeelte van het bloed naar je buik en schieten je benen er soms een beetje bij in. Loop even heen en weer om je bloedsomloop weer op gang te krijgen.

En heb je normaal ook al last van spataderen, dan kunnen die verergeren tijdens de zwangerschap. Onder invloed van het hormoon progesteron worden de bloedvaten slapper. Draag geen hoge hakken, leg je benen hoog als je zit en draag eventueel steunkousen. Ook een wisselbad voor je gaat slapen of een massage van je partner kan helpen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam