Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je de mogelijkheid om je kind voor de geboorte te laten onderzoeken.

Prenatale screening

Prenatale screening is niet verplicht en geeft niet altijd 100% zekerheid. Je beslist zelf of je deze onderzoeken laat doen. Voor meer informatie verwijzen wij je naar https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

Bij het eerste bezoek krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de combinatietest en de NIPT en de 20 wekenecho. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken.

De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Je krijgt meer informatie over de gezondheid van je kind maar ook kan het ongerustheid veroorzaken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken NIPT, combinatietest en de 20 wekenecho, en of je bij een ongunstige uitslag vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

1. NIPT of combinatietest

Deze onderzoeken kunnen aangeven of het krijgen van een kind met down- edwards- of patau syndroom verhoogd of afwijkend is. De uitslag van de NIPT is betrouwbaarder dan die van de combinatietest.

Brochure: RIVM – Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom

2. De 20 wekenecho

Met het structureel echoscopisch onderzoek ( de 20 weken echo), wordt tussen 18 en 21 weken gekeken of er wel of geen open rug of open schedel is. Daarnaast kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. De buik, het hoofdje en het bovenbeen van het kindje worden gemeten zodat we kunnen zien hoe het kindje groeit. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en naar de plaats van de placenta.

Brochure: RIVM – Informatie over de 20 wekenecho

Vervolg onderzoek: Vlokkentest of Vruchtwaterpunctie

Op het moment dat je met de combinatie test, een verhoogde kans hebt (1:200 of hoger), of met de NIPT een afwijkende uitslag of is er iets afwijkends gezien bij de 20 weken echo,  bestaat de mogelijkheid om vervolgonderzoek te laten doen om het zeker te weten. Het vervolgonderzoek bestaat meestal uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek in het Erasmus MC. Soms krijgt u ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie of wordt bloedonderzoek gedaan. Je bepaalt zelf of je het vervolg onderzoek wilt doen. Deze onderzoeken geven een definitieve uitslag of een kindje wel of niet een aandoening heeft. Wel is hier een miskraamrisico bij van 0,5% (1:200). Je kunt ook niets doen en de zwangerschap uitdragen.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224