Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je de mogelijkheid om je kind voor de geboorte (prenataal) te laten onderzoeken.

Prenatale screening

Prenatale screening is niet verplicht en geeft niet altijd 100% zekerheid. Je beslist zelf of je deze onderzoeken laat doen.

Voor meer informatie:  Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Tijdens je eerste bezoek krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de 13-weken echo, de NIPT en de 20-weken echo. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken.

De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Je krijgt meer informatie over de gezondheid van je kind maar ook kan het ongerustheid veroorzaken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken 13-weken echo NIPT, en de 20-weken echo, en of je bij een ongunstige uitslag vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

De 13 weken echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar aangeboren, lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. In Nederland kan je kiezen voor deze echo als je mee doet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze echo kan verricht worden vanaf 12+3 weken t/m 14+3 weken zwangerschapsduur. Aan dit onderzoek zijn er voor jou geen extra kosten verbonden.

Voor meer informatie: 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De NIPT

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als je tijdens de zwangerschap al wilt weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. In Nederland kun je kiezen voor dit onderzoek als je mee doet aan de wetenschappelijke TRIDENT-2 studie.
Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking.  Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of u deze wilt weten. Je betaalt zelf voor de NIPT.

Voor meer informatie: De NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De 20 weken echo

Met het structureel echoscopisch onderzoek ( de 20 weken echo), wordt tussen 18 en 21 weken gekeken of er wel of geen open rug of open schedel is. Daarnaast kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. De buik, het hoofdje en het bovenbeen van het kindje worden gemeten zodat we kunnen zien hoe het kindje groeit. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en naar de plaats van de placenta. Aan dit onderzoek zijn er voor jou geen extra kosten verbonden.

Voor meer informatie: 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Vervolg onderzoek: vlokkentest of vruchtwaterpunctie

Op het moment dat je met de NIPT een afwijkende uitslag krijgt of als er iets afwijkends gezien is bij de 13-weken echo of bij de 20-weken echo, bestaat de mogelijkheid om vervolgonderzoek te laten doen om het zeker te weten. Het vervolgonderzoek bestaat meestal uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek in het Erasmus Medisch Centrum. Soms krijgt je ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeboden of wordt bloedonderzoek gedaan. Je bepaalt zelf of je het vervolg onderzoek wilt doen. Deze onderzoeken geven een definitieve uitslag of een kindje wel of niet een aandoening heeft. Wel is hier een miskraamrisico bij van 0,5% (1:200). Je kunt ook niets doen en de zwangerschap uitdragen.

SPOED EMERGENCY