Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je de mogelijkheid om je kind voor de geboorte (prenataal) te laten onderzoeken.

Prenatale screening

Tijdens je eerste bezoek krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de 13-weken echo, de NIPT (bloedonderzoek naar o.a het Downsyndroom) en de 20-weken echo. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken.

De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Je krijgt meer informatie over de gezondheid van je kind, wat geruststellend kan zijn. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken:13-weken echo, de NIPT (bloedonderzoek) en de 20-weken echo. Bij een ongunstige uitslag kun je er voor kiezen om vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

Voor meer informatie:  Screeningen tijdens de zwangerschap | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De 13 weken echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar aangeboren, lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. In Nederland kan je kiezen voor deze echo als je mee doet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze echo kan verricht worden vanaf 12+3 weken t/m 14+3 weken zwangerschapsduur. Aan dit onderzoek zijn er voor jou geen extra kosten verbonden.

Bij deze echo zijn niet alle aangeboren afwijkingen echoscopisch waarneembaar, omdat de baby nog erg klein is. Wat bij deze echo niet kan worden gezien, wordt herhaald tijdens de 20 weken echo. Met name het hart en de schedel zijn bij deze termijn niet goed te controleren. Dit gebeurd uitgebreid bij de 20 weken echo.

Verloskundige en praktijkhouder Suze Klapper is Structureel echoscopist en voert deze echo uit. Ook Structureel echoscopist Marga Rietveld doet bij ons deze echo’s.

Tijdens deze echo mag u geen foto’s of filmpje maken.

Er mogen geen kinderen mee naar deze echo onder de 12 jaar.

Er mag 1 begeleider mee.

Wij mogen bij deze echo niet naar het geslacht kijken.

Voor meer informatie: 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De NIPT

Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als je tijdens de zwangerschap al wilt weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. In Nederland kun je kiezen voor dit onderzoek als je mee doet aan de wetenschappelijke TRIDENT-2 studie. Dit onderzoek is een bloedafname bij de moeder.

Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking.  Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Edwardssyndroom en Patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of u deze wilt weten. Je betaalt zelf voor de NIPT.

Voor meer informatie: De NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De 20 weken echo

Met het structureel echoscopisch onderzoek ( de 20 weken echo), wordt tussen 18 en 22 weken gekeken of er echoscopisch waarneembare aangeboren afwijkingen zijn. Ook wordt er gekeken naar de groei van uw kind en de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Aan dit onderzoek zijn geen extra kosten verbonden.

Mocht niet alles goed te zien zijn door bijvoorbeeld de ligging van de baby, dan wordt er een herhalingsecho afgesproken om de echo af te maken (revisie SEO)

Verloskundige en praktijkhouder Suze Klapper is Structureel echoscopist en voert deze echo uit. Ook Structureel echoscopist Marga Rietveld doet bij ons deze echo’s.

Tijdens deze echo mag u geen foto’s of filmpjes maken.

Er mogen geen kinderen mee naar deze echo onder de 12 jaar.

Er mag 1 begeleider mee.

Voor meer informatie: 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Vervolg onderzoek: vlokkentest of vruchtwaterpunctie

Op het moment dat je met de NIPT een afwijkende uitslag krijgt of als er iets afwijkends gezien is bij de 13-weken echo of bij de 20-weken echo, bestaat de mogelijkheid om vervolgonderzoek te laten doen om het zeker te weten. Het vervolgonderzoek bestaat meestal uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek in het Erasmus Medisch Centrum. Soms krijgt je ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeboden of wordt bloedonderzoek gedaan. Je bepaalt zelf of je het vervolg onderzoek wilt doen. Deze onderzoeken geven een definitieve uitslag of een kindje wel of niet een aandoening heeft. Wel is hier een miskraamrisico bij van 0,5% (1:200). Je kunt ook niets doen en de zwangerschap uitdragen.

 

https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam