Week 2

Week 2

Een eitje is nu aan het rijpen

Je baby

Een béétje gek is het wel om nu al te praten over ‘je baby’. Er is immers nog helemaal geen baby, alleen maar een eitje dat aan het rijpen is en aan het eind van deze week loslaat uit de eierstokken. Daar ‘wacht’ de eicel in één van de eileiders op bevruchting door een zaadcel.
Zo’n eicel leeft overigens maar ongeveer 24 uur, dus je begrijpt dat zwanger worden een behoorlijk precisiewerkje is. Want in die 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden. Met andere woorden: precies in die 24 uur moet je met elkaar vrijen.

Gelukkig zijn zaadcellen een iets langer leven beschoren: ongeveer 48 tot 72 uur (maar je hebt zaad dat korter of zelfs langer leeft. Heb je dus één of twee dagen vóór de eisprong gevreeën, dan bestaat er een kans dat er toch nog een levende zaadcel aanwezig is die een bevruchting tot stand kan brengen.

Jij

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, zou je dus rond de eisprong moeten vrijen. Maar wanneer is dat? Bij een regelmatige cyclus is dat ongeveer rond de veertiende dag. Aan het eind van deze week dus. Wanneer het moment van je eisprong precies is, kun je vaststellen door elke ochtend op hetzelfde tijdstip vóór je opstaat je temperatuur op te nemen.
Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 graden en vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Het nadeel van deze test is dat het alleen werkt met een zeer regelmatige cyclus. En een beetje omslachtig is het ook wel.

Makkelijker is het om bij de drogist of apotheek een test te kopen die de eisprong berekent. Er zijn diverse testen op de markt. Deze testen meten de hoeveelheid luteïniserend hormoon. Vlak voor de eisprong produceert je lichaam grotere hoeveelheden van dit hormoon. Elke test werkt weer anders, dus laat je wel goed informeren.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam