Week 38

Week 38

Reservelaagje

Je baby

Je kind is nu voldragen en groeit nauwelijks meer. Het laagje vet onder de huid is zo dik dat je baby zich zonder problemen op temperatuur kan houden. Hij of zij komt nog hooguit twintig à dertig gram per dag aan. Daarmee bouwt je kind alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Dat is handig, want die eerste dagen moet je kind nog erg wennen aan borst of fles en zal niet zo veel drinken.

Dankzij het reservelaagje zal je kind niet te hongerig zijn of te veel gewicht verliezen. Hoewel het overigens heel normaal is als je baby de eerste twee weken na de bevalling iets terugvalt in gewicht.

Jij

Rugpijn is een veel voorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Hierdoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen.

Daarnaast worden je bekkengewrichten onder invloed van de zwangerschapshormonen soepel, waardoor je letterlijk losser in je gewrichten komt te zitten. Een goede houding is nu heel belangrijk.

Tillen kun je nu maar beter zo veel mogelijk vermijden en als het even kan aan iemand anders overlaten. Moet je toch af en toe iets optillen (bijvoorbeeld je oudste kind) zak dan door je knieën, trek je kind dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om omhoog te komen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam