Week 5

Week 5

Alles draait om het hormoon HCG

Je baby

Een piepklein rijstkorreltje van ongeveer twee millimeter groot, daar lijkt je baby nu nog het meest op. Maar ondertussen gebeurt er ontzettend veel in dat rijstkorreltje. Deze week wordt al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Een belangrijk moment dus.

Soms kan het zijn dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst, die beide afzonderlijk een vruchtje vormen. Je krijg dan een eeneiige tweeling. Zo’n tweeling is altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten én allebei bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Deze kunnen van verschillend geslacht zijn en kunnen er ook totaal anders uit zien. Grappig om te weten: meereiige tweelingen zijn vaak erfelijk, terwijl eeneiige tweelingen altijd toeval zijn.

Jij

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Niet alleen alcohol en sigaretten zijn nu ‘verboden vruchten’, ook (buitenlandse) zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk moet je nu even laten staan. Deze kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie, een bacterie die schadelijk is voor de baby. Je herkent deze kazen aan het opschrift ‘au lait cru’ op het etiket.
Wees ook matig met vitamine A, want teveel vitamine A is niet goed voor de baby. Eet dus niet teveel orgaanvlees, zoals lever en niertjes want deze zijn rijk aan vitamine A. Rauw vlees zoals filet americain of tartaar kun je ook beter even niet eten omdat deze besmet kunnen zijn met de toxoplasmoseparasiet. Laat ook iemand anders de kattenbak verschonen in verband met toxoplasmose.

Naar de sauna gaan is ook niet verstandig in het begin van je zwangerschap. Juist in de periode dat de organen worden aangelegd zijn grote temperatuurswisselingen niet goed.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam