Week 27

Week 27

Contact maken

Je baby

Je kunt nu steeds meer contact maken met je kind. Als je ontspannen op bed of op de bank gaat liggen en zachtjes met je handen over je buik wrijft of voorzichtig druk uitoefent, komt je baby naar je handen toe. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert lukt het vast en zeker wel.

En is het gelukt, dan kun je zelfs al een spelletje doen met je kind door je hand telkens een klein stukje te verschuiven. Je baby komt dan steeds opnieuw naar je hand toe om zich lekker tegen dat plekje aan te vleien. Dit contact maken leer je ook bij haptonomie.

Jij

Moet je wel erg veel plassen en doet het ook pijn, dan kun je een blaasontsteking hebben, een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dichtbij je vagina zit. Maar tijdens je zwangerschap is je afweer anders, waardoor je nog gevoeliger bent voor infecties.
Veel drinken kan een blaasontsteking voorkomen. Laat bij aanhoudende klachten de urine even nakijken door je arts. Misschien voel je je af en toe wat duizelig en licht in je hoofd. Ook dit heeft te maken met je zwangerschap. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor je bloed trager stroomt en de bloeddruk even kan zakken als je te snel opstaat. Rustig aan dus!

Daarnaast kun je nu te maken krijgen met typische schoonheidskwaaltjes. Bijvoorbeeld couperose. Dit zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Helaas is er niet veel aan te doen. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te beperken. Na je zwangerschap trekt het vanzelf weg.

Ook je nagels kunnen nu sneller afbreken dan anders. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam. Masseer een nagelcrème in en lak je nagels met een verstevigende nagellak. En heb je nu ineens meer last van wallen? Misschien kom je toch niet aan voldoende rust. Ga eens een avondje extra vroeg naar bed. Een ijsklontje op je ogen wil ook wel eens helpen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam