Week 33

Week 33

Definitieve houding

Je baby

Je kind kan nu nauwelijks nog een kant op en ligt hoogstwaarschijnlijk al in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De kans dat hij of zij draait, wordt steeds kleiner. Verreweg de meeste baby’s liggen nu in de achterhoofdsligging. Een perfecte houding voor de bevalling want het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken.

Je kind kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houding is iets minder gunstig omdat het bekken vaak te klein is om het hoofdje zo de ruimte te geven. Vaak is bij zo’n ligging een keizersnee nodig. Verder kan je baby in een volkomen of een onvolkomen stuitligging liggen.

Bij een volkomen stuitligging, ligt hij of zij met de voetjes naar beneden, bij een onvolkomen stuitligging, komen de billetjes eerst. Tenslotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnee.

Jij

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht. Maar daardoor kan het nu juist wel extra druk zijn op je werk. Misschien wil je nog even snel een aantal klussen afmaken omdat je er straks zestien weken of langer niet zult zijn. En misschien heb je het nu wel extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.

Spanningen en stress zijn nu natuurlijk wel de laatste dingen die je kunt gebruiken. Hoe moeilijk het soms ook is, neem jezelf in acht. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Wees eerlijk tegenover je collega´s wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je ook af en toe nee moet zeggen.

Stress is niet goed voor je kind. Als jij heel gestresst bent, kunnen je bloedvaten, en dus ook je bloedvaten van de baarmoeder, verkrampt raken en daardoor minder goed doorbloed zijn. Minder stressen dus. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan in ieder geval voor je kind.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam