Flesvoeding

Flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Maar flesvoeding is ideaal als je zelf geen borstvoeding wilt of kunt geven. Flesvoeding wordt ook wel ‘kunstvoeding’ genoemd, wat in principe betekent dat je zelf bepaalt hoeveel voeding je kleintje binnenkrijgt. Maar of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, je kindje heeft in beide gevallen evenveel voeding nodig.

Houd rekening met fles, melk, spenen, hygiëne en meer. Ook als je overstapt van borst- naar flesvoeding.
Flesvoeding is verkrijgbaar in allerlei verschillende varianten. Voor een gezonde baby kun je de eerste 6 maanden volledige zuigelingenvoeding gebruiken. Als je baby een halfjaar is, kun je overschakelen op opvolgmelk.

Bij klachten als krampjes is er speciale voeding, die bevat pre-biotica. Dat zijn makkelijk verteerbare vezels die de ontlasting zachter houden. Ook zijn er speciale voedingen voor baby’s die veel spugen.

Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen in normale melk en naar een speciale melk moet worden gegrepen, waar deze stoffen niet in zitten. Daarnaast zijn er speciale voedingen voor kinderen met minder vaak voorkomende stofwisselingsziektes.

In de eerste week zal de verloskundige je hierbij begeleiden.

Het Nederlandse kraanwater is geschikt voor babyvoeding, behalve als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan bron- of mineraalwater (zonder koolzuur).

Voeding klaarmaken:

  • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser.
  • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water.
  • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
  • Poeder toevoegen, schudden… klaar!

Dit zijn de verschillende soorten flesjes

  • Standaard flesjes
  • Anti-koliek / anti-reflux flesjes: deze flesjes hebben een klepje waarmee je het flesje kunt ontluchten, zodat je baby geen lucht inslikt wat kan leiden tot winderigheid of reflux.
  • Schuine flesjes: dit zijn de flesjes die je wel eens ziet met een gekke vorm. Deze flesjes maken het makkelijker voor de speen om gevuld te blijven en verminderen winderigheid. De speciale vorm maakt het lastiger om de flesjes schoon te maken.
  • Brede halsflesjes: deze flesjes zorgen ervoor dat het geven van de fles meer lijkt op het geven van borstvoeding. Een handig flesje dus wanneer je voeding uit de fles gaat geven.

Goed om te weten: plastic flesjes zijn handiger en goedkoper dan glazen flesjes, maar moeten wel om de zoveel maanden worden vervangen om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in de krassen van het flesje.

De verschillende soorten flesspenen

Je kunt kiezen tussen een latex of siliconen flesspeen. Latex is zachter, maar gaat sneller stuk en moet dus vaker worden vervangen. Flesspenen zijn verkrijgbaar in de maten small, medium, large en X-large of 1, 2, 3 en 4. Deze laatste maat speen is voor het geven van verdikte voeding en pap. Het kiezen van een speen blijft lastig, omdat dit afhankelijk is van de zuigkracht of de dikte van de voeding van je kindje. Het is belangrijk om te letten op de drinksnelheid. Een voedingsmoment duurt bij voorkeur 20 – 30 minuten.

Dit zijn de verschillende soorten spenen:

  • Standaard flesspenen: deze worden geleverd bij de standaard flesjes.
  • Anti-koliek / anti-reflux spenen: deze voorkomen winderigheid en reflux.
  • De 3-standen speen: deze spenen kunnen worden aangepast zodat de melkstroom voldoet aan de behoeften van je groeiende baby.
  • Dental flesspenen: deze flessenspenen zijn voor baby’s die zich snel verslikken of die een sterke zuigkracht hebben.

De meeste flesjes zijn verkrijgbaar in 3 maten: 120 ml, 240 ml en 330 ml.

Flessenwarmer of magnetron

Je weet nu alles over de verschillende soorten flesjes en spenen. Nu kun je het flesje gaan opwarmen. Je kunt een flessenwarmer gebruiken of een magnetron. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, een fles van 150 milliliter verwarm je 45 seconden en een flesje van 200 milliliter verwarm je 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen, zodat een deel van de melk niet te warm wordt. Let op: moedermelk mag niet worden verhit tot meer dan 37°C.

Lees hier meer over de bereiding van flesvoeding. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Gebruik ons handige flesvoedingsschema als leidraad voor de hoeveelheid flesvoeding. Overleg met jouw arts of het consultatiebureau om te bepalen hoeveel flesvoeding jouw kindje vanaf 6 maanden nodig heeft.

Veel flessenwarmers kunnen ook gebruikt worden als sterilisator. Mocht je besluiten geen 2-in-1 flessenwarmer en sterilisator te kopen, kun je de flesjes en flesspenen ook steriliseren door ze in kokend water te plaatsen voor 5 minuten. Dit is alleen nodig voor eerste gebruik. Daarna kun je de flesjes gewoon in een sopje of in de vaatwasser schoonmaken (> 55 graden).

Bron: www.nutricia.nl

 

 

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam