Week 25

Week 25

Hard getrappel in je buik

Je baby

De zachte plofjes veranderen steeds meer in echte stootjes, trapjes en stompjes. Die bewegingen zijn nog steeds hard nodig om de spieren van je kind te trainen. Nu kan het nog. Straks heeft je kind veel minder ruimte en is het buitelen voorbij. Voel je de baby een paar uurtjes niet, dan is hij of zij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je hem of haar wakker schudden.

Misschien kan de verloskundige je ook al vertellen in welke houding je kind nu ligt. Zo kun je zelf herkennen of je het hoofdje voelt, de armpjes, de beentjes of het ruggetje.

De hartslag van je baby wordt nu trouwens ook steeds duidelijker. Was deze eerst alleen nog via de doptone te horen, nu zou je partner het thuis zelf kunnen horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Niets aan de hand als hij het nog niet hoort, het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken hoort hij het vast en zeker.

Jij

Elke keer als je bij de verloskundige op controle komt, kijkt ze hoe hoog je bloeddruk is en houdt ze deze bij op je zwangerschapskaart. Een zwangerschap vormt namelijk een extra belasting voor je lichaam en dat zou een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. En een te hoge bloeddruk kan weer voor problemen zorgen aan het eind van je zwangerschap.

Ook kan een hoge bloeddruk duiden op zwangerschapsvergiftiging. De gynaecoloog zal je in dat geval verder begeleiden, want bij zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta minder goed en dat is slecht voor je baby.

Een hoge bloeddruk voel je zelf niet. Wél kan het zijn dat je wat meer vocht gaat vasthouden en je voortdurend hoofdpijn hebt of sterretjes ziet, maar het zelf herkennen is heel lastig. Vandaar dat je verloskundige dat altijd controleert. Als je bloeddruk aan de hoge kant is, zal ze je waarschijnlijk adviseren om wat meer rust te nemen. Ook veel water drinken is goed voor je.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam