De spiraal

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudende spiraaltje, de Mirena, de Kyleena, het koperspiraaltje, de T-safe, Multi-safe en de Ballerine. Zowel het koperspiraaltje als het hormoonhoudende spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen niet in meer staat zijn een eicel te bevruchten. Het plaatsen van een spiraal is vaak een beetje gevoelig en duurt een paar minuten.

Wij verzorgen het recept voor de spiraal. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, kunt u de koperen spiraal zonder recept online bestellen via: http://www.t-safe.nl/koperspiraal-bestellen/. U kunt de koperspiraal ook bij ons op de praktijk afnemen.

spiraaaaaal

 

 

 

 

 

 

                                         Mirenaspiraaltje

spiraal                                                   

                                        T-Safe                                                                                   Multi-Safe                                                                      Ballerine 

            

Het plaatsen van een spiraal door de verloskundige wordt in de meeste gevallen vergoed. Ga dat vooraf bij je eigen verzekering na.

 

Plaatsing

Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol in te nemen; als je geen borstvoeding geeft kun je 1 ibuprofen in nemen. Na de plaatsing kunnen wij een controle echo doen. Deze wordt niet vergoed en zal daarom in overleg met jou wel of niet gedaan worden.

 

Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we de spiraal bij voorkeur tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het dan zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Vanaf 8 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur. Daarnaast kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Nacontrole 6 weken na plaatsing
Zes weken na de plaatsing vindt er een telefonisch consult plaats, ter controle.

Spiraal verwijderen

Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om de spiraal te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je weer gauw zwanger worden. Je kunt voor een kinderwensconsult komen en aansluitend het spiraaltje laten verwijderen of alleen het spiraaltje laten verwijderen.

 

 

 

 

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224