Het spiraal

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudende spiraaltje, de Mirena en het koperspiraaltje, de T-safe. Zowel het T-Safe als Mirena spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen niet in meer staat zijn een eicel te bevruchten. Wij plaatsen zowel het Mirenaspiraaltje als het Koperen spiraaltje. Het plaatsen van een spiraal is vaak een beetje gevoelig en duurt een paar minuten.

Voor het mirenaspiraaltje schrijven wij een recept voor. Het T-safe spiraaltje is de enige spiraal die je zonder recept (online) kunt verkrijgen. http://www.t-safe.nl/koperspiraal-bestellen/. U kunt de T-safe ook bij ons afnemen voor dezelfde prijs van €69,00.

 

spiraaaaaal
Mirenaspiraaltje

 

Vanaf januari 2017 wordt het plaatsen van een spiraal door de verloskundige in de meeste gevallen vergoed. Ga dat vooraf bij je eigen verzekering na.

spiraal
T-Safe

 

Plaatsing
Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol in te nemen; als je geen borstvoeding geeft kun je 1 ibuprofen in nemen. Na de plaatsing kunnen wij een controle echo doen. Deze wordt niet vergoed en zal daarom in overleg met jou wel of niet gedaan worden (kosten €30,00)

Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het dan zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Vanaf 8 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur. Daarnaast kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Nacontrole 6 weken na plaatsing
Zes weken na de plaatsing vindt er een telefonisch consult plaats, ter controle.

Spiraal verwijderen

Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om de spiraal te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je weer gauw zwanger worden. Je kunt voor een kinderwensconsult komen en aansluitend het spiraaltje laten verwijderen of alleen het spiraaltje laten verwijderen.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224