Week 26

Week 26

Een mijlpaal

Je baby

Rond deze tijd gaan de oogleden van je baby open. Licht en donker kon je kind al onderscheiden, maar of hij of zij nóg meer kan zien behalve licht en donker is niet bekend.

De bewegingen van je kind worden steeds duidelijker. Voelde je ze eerst alleen als je rustig in bed lag en je goed concentreerde, nu voel je ze ook als je op de bus staat te wachten of midden in een vergadering zit. Dat maakt het soms best lastig om je aandacht overal bij te houden. Hoe vaak je je kind zou moeten voelen, daarvoor is geen richtlijn aan te geven. Als dat toevallig even minder is, hoef je je niet direct zorgen te maken. Soms heb je het gewoon zo druk, dat je de bewegingen niet direct opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige.

Overigens is deze week opnieuw een mijlpaal bereikt: je baby vanaf dit moment ‘levensvatbaar’. Maar het zal nog heel moeilijk zijn om zo’n klein mensje als het geboren wordt, in leven te houden met behulp van buitenaf. Vanaf 28 weken heeft je baby al heel wat betere kansen, maar ook dan heeft hij of zij een lange weg te gaan.

Of de baby het ook zou redden, is afhankelijk van het gewicht en van eventuele complicaties. Een te vroeg geboren baby heeft nog weinig weerstand tegen infecties en de longetjes zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten de baarmoeder. Daarom is het natuurlijk nog lang niet de bedoeling dat je kind nu al geboren wordt.

Jij

Stress, en dan vooral chronische stress, is nooit gezond, maar nu helemaal niet. Als jij erg gestresst bent, geeft dat bij jou namelijk lichamelijke reacties zoals langdurige hartkloppingen of transpiratie. Het gevolg kan zijn dat je bloedvaten, dus óók de bloedvaten van de placenta verkrampen en minder goed doorbloed raken. Dat is niet goed voor je baby en hij of zij kan daardoor een groeiachterstand oplopen.

Dus heb je het erg druk op je werk, neem dan bijtijds gas terug. Als er problemen zijn of dingen waar je je erg druk over maakt, probeer deze dan te bespreken met je verloskundige.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam