Week 31

Week 31

Krapper in je buik

Je baby

Je baby ziet er nu kant-en-klaar uit, met een mooi roze huidje en een lekker stevig lijfje. Maar zou je kindje nu ter wereld komen, dan moet hij of zij toch nog een poosje de couveuse in. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld en je kind zou dus nog niet in staat zijn om zichzelf warm te houden. Bovendien heeft je kind nog niet voldoende weerstand opgebouwd en is daardoor nog erg gevoelig voor infecties.

Omdat het steeds krapper wordt in je buik, kan je kind nu niet meer heel druk bewegen. Vrolijk kopje duikelen is er allang niet meer bij. De porren en trapjes blijf je nog wel voelen en zijn soms behoorlijk krachtig. Zie je een ‘bobbel’ uitsteken bij je buik? Dat is vast een voetje of een schoudertje. Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij of zij niet meer van positie.

Jij

Door je zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed; zeven in plaats van vijf liter. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is nu dunner, waardoor het gemakkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed moet door je hart worden rondgepompt. Dat moet dus harder werken.

Verder zijn je vaatwanden slapper. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daaroor kun je weer last krijgen van aambeien en of spataders. Probeer dit te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in een houding te zitten of staan.

Even ontspannen: ga op de grond op je rug liggen en laat je onderbenen op een stoel rusten, waarbij je knieën een hoek van negentig graden vormen. Heerlijk!

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam