Week 18

Week 18

Krachtpatser in je buik

Je baby

Je baby groeit en groeit en de spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden dat je het getrappel deze week kan gaan voelen. Hoewel het ook best kan dat je het al eerder voelde. Maar het kan ook nog een paar weken duren. De baby is nog steeds superactief. Hij of zij heeft lekker de ruimte en buitelt en duikelt er vrolijk op los.

De tastzin van je baby is nu ook ontwikkeld. Dit betekent dat je kind het kan voelen als jij over je buik strijkt, maar hij of zij kan ook de eigen bewegingen voelen. De spieren van de ogen worden ondertussen ook getraind. Je baby kan weliswaar nog niet gericht kijken, maar hij of zij oefent al wel een beetje. Heel af en toe kijkt hij of zij recht, maar in de meeste gevallen niet. Ook na de geboorte zal je kind in het begin nog moeite hebben de blik te fixeren en regelmatig scheel kijken.

Jij

Een ouderwetse uitdrukking is dat elke zwangerschap je een tand kost. Dit fabeltje is ontstaan uit het feit dat je kind veel kalk nodig heeft en dit aan jouw gebit zou onttrekken. Maar zoals gezegd: het is een fabeltje. Wel kan onder invloed van de hormonen het tandvlees tijdens het poetsen wat sneller gaan bloeden. Zorg dus dat je voorzichtig poetst met een zachte borstel.
Ook kan door hormonale veranderingen de groei van bacteriën in de mond minder geremd worden, waardoor tandplak makkelijker ontstaat. Maar zolang je je gebit goed verzorgt, heb je niets te vrezen. Eventueel kun je een keertje extra langs de tandarts gaan.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam