Week 12

Week 12

Heerlijk op het duimpje zuigen

Je baby

Het hartje klopt op dit moment razendsnel, waarschijnlijk nog meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag iets af tot ongeveer tussen de 120 en de 160 slagen per minuut.

Ondertussen wordt je baby steeds meer een klein mensje met zelfs al menselijke trekjes. Zo is de kans groot dat je kind nu al heerlijk op zijn of haar duimpje ligt te zuigen en kan hij of zij met de handjes grijpen. Af en toe pakt je kind bijvoorbeeld de navelstreng beet. Dat kan geen kwaad, want deze wordt goed beschermd door een gelei-achtige laag.

Nog zo’n menselijk trekje: je kind rekt zich af en toe flink uit en zal daarbij ongegeneerd gapen. Jammer nou, dat je dát niet kunt zien…

Jij

De verloskundige zal proberen met de doptone naar het hartje te luisteren. Het is en blijft heel bijzonder om die allereerste keer de hartslag van je kind te horen. Maar wees niet al te teleurgesteld als je nog niets hoort. Soms is de twaalfde week gewoon nog net iets te vroeg. De volgende keer hoor je het vast en zeker.
In principe blijft je verloskundige je zwangerschap begeleiden als deze zonder complicaties verloopt. Is er wel kans op complicaties, dan ga je naar de gynaecoloog. Soms is dat al in het begin van de zwangerschap bekend, bijvoorbeeld omdat je suikerziekte hebt of de vorige keer een keizersnee hebt gehad. Maar het kan ook best zijn dat je later in je zwangerschap wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog. Hij of zij bepaalt dan of je onder behandeling van de gynaecoloog blijft of later weer terug kan naar de verloskundige.

Door lichamelijke ongemakken en een veranderde hormoonhuishouding kun je nu heel anders reageren dan je normaal deed. Misschien barst je zomaar in snikken uit om onbenulligheden of word je snel boos. Je seksleven kan op een behoorlijk laag pitje staan. Troost je: straks, in de vierde maand, trekt je seksleven vast weer bij. Veel vrouwen krijgen juist dan enorm veel zin om te vrijen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam