Week 15

Week 15

Zo lang als een theelepeltje

Je baby

Het hoofdje is zo groot als een knikker, de vuistjes zijn zo groot als een erwt. Door al dat gespartel in het vruchtwater worden de spieren van je baby steeds krachtiger. Hij kan nu een vuistje maken en zijn armen en benen buigen. Ondertussen kan je kind nu het mondje openen en de lipjes samenpersen. Echt zuigen, mag je het nog niet noemen, maar het begint er al wel een beetje op te lijken.
Je kindje slikt nu ook geregeld vruchtwater in. En omdat de nieren al werken, doet je baby ook kleine plasjes. De afvalproducten van je baby worden overigens geregeld afgevoerd.

Zijn ledematen en inwendige organen zijn aangelegd. Vanaf nu hoeft hij alleen nog maar te groeien en te rijpen. Dat rijpen is erg belangrijk. Je kind is in aanleg wel klaar, maar kan buiten de baarmoeder nog niet in leven blijven.

Jij

Je borsten zijn nu lang niet zo gevoelig meer als in de eerste drie maanden. Maar groot zijn ze waarschijnlijk nog wel. Ze zijn misschien wel een hele cupmaat gegroeid. Een zwangerschapsbeha die goede ondersteuning biedt, heb je echt nodig. Een zwangerschapsbeha is niet alleen stevig, maar je borsten kunnen er ook in ‘groeien’.

De omvang van je borsten neemt de komende maanden nog meer toe omdat de melkklieren zich gaan voorbereiden op de borstvoeding. Je ziet misschien ook al blauwe aderen door de huid heen schemeren en je tepels worden onder invloed van de zwangerschapshormonen groter en donkerder van kleur.

Ook neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe. Dit is nodig om te voldoen aan de eisen van de groeiende baarmoeder en placenta. Er komt maar liefst anderhalve liter bij: vijf liter wordt zes tot zesenhalve liter. Er wordt vooral veel bloedplasma aangemaakt.
Doordat je meer bloed hebt, moet je hart harder werken om al dat bloed rond te pompen. Je hart slaat nu vijftien tot twintig keer per minuut extra. Het kan dat je al wat druppeltjes melk lekt uit je borsten. Dat is volkomen normaal en kan geen kwaad. Meestal stopt dit ook weer tot de laatste weken voor de uitgerekende datum.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam