Week 19

Week 19

Echte wenkbrauwtjes

Je baby

De donshaartjes die je kind een aantal weken geleden kreeg, gaan nu langzaam weer uitvallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes, vooral bovenop het hoofdje. Overigens heeft je baby nu ook al echte wenkbrauwtjes.
Bij elke zwangerschapscontrole voelt de verloskundige aan je buik of je kind goed groeit. Op dit moment komt de bovenkant van je baarmoeder bijna tot aan je navel. Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bereikt. En dat komt ook wel mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent al bijna op de helft.

En lenig dat je kind nu is! Hij of zij stopt net zo makkelijk een teentje in het mondje als een duim.

Jij

Die extreme vermoeidheid van de eerste drie maanden ligt nu waarschijnlijk goed achter je. De meeste zwangere vrouwen krijgen zo in de vierde maand langzaam weer meer energie. Ben jij nog steeds erg moe? Dat kán duiden op ijzertekort. Vaak ben je dan ook gauw duizelig en nogal bleek. Vraag aan je verloskundige of je huisarts of ze je HB-gehalte kunnen opmeten. Dit is eenvoudig te doen door middel van een prikje in je vinger. Overigens is ijzergebrek een veel voorkomende kwaal tijdens je zwangerschap en niet iets om je zorgen over te maken.
Voor de groei van je kind, de placenta en de baarmoeder is nu eenmaal veel ijzer nodig. Extra ijzer kun je uit je voeding halen. Groenten als spinazie, andijvie, veldsla, bietjes maar ook noten, krenten, rozijnen, gedroogde abrikozen, appelstroop en volkorenproduct, zijn rijk aan ijzer. Je kunt aanvullend op je voeding ook Roosvicee ferro nemen. En eventueel kan de verloskundige je staalpillen voorschrijven.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam