Kraambed

Normaal gesproken wordt de kraamverzorgster bij zo’n 7-8 cm ontsluiting door de verloskundige gebeld. Tijdens de bevalling ondersteunt ze jou en je partner en ze assisteert de verloskundige. Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer aan kant is en jullie verzorgd zijn.

Je kraamverzorgster is, als het goed is, je steun en toeverlaat in de eerste 8 dagen na de geboorte. Zij leert je alles wat je moet weten over de verzorging van de baby, ze helpt je met aanleggen(als je borstvoeding geeft) of legt uit hoe je flesvoeding klaarmaakt. Geeft je allerlei tips voor als de baby’s nachts huilt ed. Beurt je op als je het even niet ziet zitten en kent allerlei foefjes om e.e.a. zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast verzorgt ze jouw, je baby en eventuele andere kinderen. Ze controleert of je normaal bloed verliest, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz. De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont hem. Na een paar dagen zal je dat langzaam maar zeker van haar over gaan nemen. Zij staat je dan bij en geeft je tips.

Verder houdt ze het huishouden glad, maar ze is geen werkster! Onderstaande werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van het aantal uren zorg die je zijn toegewezen en de situatie in het gezin. Je kunt je voorstellen dat er minder tijd overblijft voor het huishouden als er meerdere kinderen in het gezin zijn of er bepaalde problemen zijn. De douche en wc. houdt ze goed schoon, ze verschoont jullie bed en het babybedje dagelijks. Als er tijd voor is stoft en zuigt ze om het glad te houden, maar je mag niet van de kraamverzorgster verwachten dat ze je hele huis poetst. De meeste kraamverzorgsters hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. Je kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden, het meeste dingen heeft ze al veel vaker meegemaakt.

Verder is de kraamverzorgster de schakel tussen jullie en de verloskundige. Ze rapporteert bijzonderheden aan je verloskundige tijdens de visites die de verloskundige maakt, en belt de verloskundige op als ze bijzonderheden aantreft. Uiteraard mag je dit alles niet verwachten als je geen hele dagen kraamverzorgster hebt. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om 3 uur per dag kraamverzorgster aan te vragen, dan zal de kraamverzorgster niet meer doen dan de baby en jou verzorgen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam