Covid vaccin

Zwangerschap en het coronavaccin

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 130.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Wij vaccineren ook op onze praktijk. Wij vaccineren zowel de eerste, tweede als de booster vaccinatie. Wij werken samen met de apotheek van het Erasmus mc. Wij spuiten Pfizer vaccins.
Een dag van tevoren bestellen wij de vaccins, tijdens spreekuurdagen kunt u gevaccineerd worden op afspraak.

Wanneer vaccineren tijdens zwangerschap

U kunt tijdens de hele zwangerschap veilig een corona-vaccinatie krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken van de zwangerschap leidt tot complicaties. Wilt u liever geen prik in de eerste 12 weken van uw zwangerschap? Dan kunt u de vaccinatie uitstellen. Het advies is om daar niet tot het einde van de zwangerschap mee te wachten. Als u aan het einde van de zwangerschap corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties.

Tijd tussen coronavaccinatie en andere vaccinaties

Het advies is dat u:

  • De coronavaccinatie minimaal 14 dagen voor of na een andere vaccinatie inplant. Zo ook bij de maternale kinkhoestvaccinatie.
  • Geen rekening hoeft te houden met de tijd tussen een coronavaccinatie en een rhesusprik (anti-D). Dit mag ook op dezelfde dag.

De boosterprik kunt u krijgen 3 maanden na uw laatste vaccinatie, of 3 maanden na een positive test.

Na de zwangerschap

De verwachting is dat het vaccin niet in de borstvoeding komt, net zoals andere vaccins. Daarom is er geen bezwaar voor vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode.
Het vaccin heeft geen invloed op anticonceptiemiddelen.

Coronavaccinatie niet schadelijk voor uw kind

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor u of uw kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval.

Vruchtbaarheid en coronaprik

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Borstvoeding en vaccinatie

U kunt borstvoeding geven als u gevaccineerd bent. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. En dat het via de borstvoeding bij uw kind kan komen.

Meedoen aan onderzoek over kennis vaccinatie

Bent u zwanger en gevaccineerd tegen corona? Dan kunt u ook meedoen aan het onderzoek naar de kennis van vaccinaties en geneesmiddelen via Moeders van morgen.

Meer informatie over zwangerschap en vaccinatie

 


 

 

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam