Covid vaccin

Wel of geen corona vaccin – bij kinderwens, in de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding?

Voor de zwangerschap

Bij kinderwens is er geen bezwaar tegen de vaccinatie, maar studies moeten de veiligheid nog bevestigen. Daarom staat er in de bijsluiter dat wordt afgeraden om binnen twee maanden na vaccinatie zwanger te worden. De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Bent u zwanger geworden tussen de eerste en tweede vaccinatie, dan adviseren we de tweede vaccinatie na de zwangerschap te halen.

Tijdens de zwangerschap

Het vaccin tegen COVID-19 adviseren we niet aan alle zwangere vrouwen. Wel adviseren we het te overwegen als u hoger risico heeft op corona door uw werk in de gezondheidszorg of bij bepaalde aandoeningen.

Aan de ene kant is er geen aanleiding om te denken dat het vaccin schadelijk is voor of in de zwangerschap, maar aan de andere kant is er onvoldoende ervaring om eventuele effecten uit te sluiten. Bij keuze voor vaccinatie, dan is de voorkeur om dit na het 1e trimester te laten doen.

Na de zwangerschap

De verwachting is dat het vaccin niet in de borstvoeding komt, net zoals andere vaccins. Daarom is er geen bezwaar voor vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode.
Het vaccin heeft geen invloed op anticonceptiemiddelen.

U kunt uw persoonlijke afweging maken en wij ondersteunen u hier graag bij op het spreekuur!

Als u zich laat vaccineren tijdens de zwangerschap, dan kunt u dit melden op moedersvanmorgen.nl, omdat hier onderzoek naar wordt gedaan.

Voor uitgebreide toelichting, zie het ‘Standpunt vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ van de NVOG van 8 januari 2021 en ‘De COVID-10-vaccins’ tijdens de zwangerschap van de RIVM.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224