Borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijk bron van voeding en geborgenheid voor je baby. Jouw lichaam en dat van je kind zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van borstvoeding. Borstvoeding is de beste melk voor jou baby. Het bevat alle voedingsstoffen die baby nodig heeft en wordt het beste verteerd en opgenomen. Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht, later kleiner is. Het beschermt je baby tegen allergieën. Zes maanden volledige borstvoeding geven, geeft het darmkanaal van je baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren.Borstvoeding beschermt je baby tegen infecties, wat heel belangrijk is omdat het afweersysteem nog niet volgroeid is.

De maag van een baby direct na de geboorte heeft de grootte van een knikker (5-7 cc), op de derde dag de grootte van een pingpong balletje en op de tiende dag de grootte van een kippenei (60-80 cc).

Bij borstvoeding horen de eerste weken in het teken te staan van oefenen en op elkaar ingespeeld raken. Vaak voeden en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Voor flesvoeding bestaat er in de eerste week na de geboorte een opbouwschema.

En daarna?

Geef je baby borstvoeding direct na het wakker worden. Laat je baby drinken zolang hij wil drinken en wakker is. Een baby die uitgerust is en effectief drinkt ligt minder dan een half uur aan de borst. Heb daarna oog voor vermoeidheidssignalen. Veel baby’s huilen of jengelen van (over)vermoeidheid. Als je dit altijd interpreteert als honger, ga je voorbij aan zijn behoefte aan slaap. Een baby die goed gedronken heeft kan van vermoeidheid ook zogenaamde hongersignalen laten zien als sabbelen op de handjes of met het hoofdje draaien. Twijfel dan niet en leg je baby te slapen.

Wees alert op je eigen onzekerheid of bezorgdheid. Ook een borstbaby kan wennen aan (te) grote hoeveelheden. Ben je geneigd om je baby extra lang aan de borst te laten? Is een extra slokje na een boertje of voor het slapen gaan nodig?

Een baby in de baarmoeder krijgt continue voeding. Een gevoel van verzadiging gaat hij (aan)leren na de geboorte. Een baby die tijdens alle voedingsmomenten wordt ‘afgetankt’, raakt daar aan gewend.

Baby’s die met een fles gevoed worden drinken vaak meer dan gezond voor ze is, dit komt omdat met een fles onvoldoende aan hun zuigbehoefte wordt voldaan.

Moedermelk uit de fles: 100-150 cc per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Liever vaker voeden met minder in de fles. Geef een baby van 4 kilo 8x 75cc in plaats van 5x 120cc. Behalve dat het natuurlijker en gezonder is, kun je hiermee veel beter het ritme van je baby volgen.

Op verpakkingen van kunstvoeding staat een schema dat uitgaat van het gewicht van de baby en daarnaast staat het aantal voedingen per 24 uur. Een voorbeeld: 5 voedingen van 135-165cc voor een baby van 4 kg, dat is echt veel te veel in één keer. Op de site van het voedingscentrum staat bij de informatie over flesvoeding: ‘de meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag een fles’. Tja, de meeste baby’s krijgen niet vaker voeding aangeboden omdat hun ouders denken dat het zo hoort. En de baby went daaraan. Of niet, slaapt slecht en is onrustig.

Volg het tempo van je baby; Is hij moe, dan gaat hij slapen, wordt hij wakker, dan voed je hem.

Is de borstvoeding goed op gang en slaapt je baby (structureel) lang, geldt ook voor ingebakerde baby’s, pak hem dan 3 uur na het begin van de vorige voeding op voor de volgende voeding.

Als je baby onvoldoende groeit, maak je hem eerder wakker. Een baby slaapt in cycli van 45-50 min. Na minimaal twee van deze ‘slaaprondjes’ is een baby voldoende uitgerust om goed en effectief te kunnen drinken wat ook belangrijk is voor zijn groei. Als een baby in een lichte fase van zijn slaap ligt, kun je dit zien aan diverse subtiele beweginkjes zoals fronsjes, stuiptrekkinkjes, bewegingen van mondje en tong, sabbelen op de handjes en draaien met het hoofdje. In deze fase is je baby gemakkelijk te wekken om te drinken. Doe dit niet eerder dan twee cycli (ongeveer anderhalf uur slaap) anders valt hij na een paar slokken al weer in slaap.

Wij werken samen met Marieke van Beuzekom, lactatiekundige uit Ridderkerk. Zij geeft hier op praktijk, of online, borstvoeding voorbereidingscursus, heeft telefoonspreekuren en kan ook bij jullie thuis langs komen.

Neem een kijk op haar Website : Welkom – Borstvoeding Ridderkerk

De voeding van je baby:

Wij ondersteunen je in de keuze die je maakt over de manier waarop jij je baby wilt voeden. Tijdens de zwangerschap bespreken wij dit. Samen met de kraamverzorgende ondersteunen wij je bij het voeden van je pasgeborene.

Wij ondersteunen de verklaring van de Wereld Gezondheidsraad en de UNICEF over de voeding van baby’s. Daarin staat dat borstvoeding grote voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind heeft en ook voor de gezondheid van de moeder.

Je kiest zelf of je je baby flesvoeding of borstvoeding geeft.

U kunt ook informatie over borstvoeding vinden op de volgende sites:

Borstvoedingorganisatie La Leche League | Ouders

Borstvoeding

www.medela.nl

Flesvoeding

Houd rekening met fles, melk, spenen, hygiëne en meer. Ook als je overstapt van borst- naar flesvoeding.
Flesvoeding is verkrijgbaar in allerlei verschillende varianten. Voor een gezonde baby kun je de eerste 6 maanden volledige zuigelingenvoeding gebruiken. Als je baby een halfjaar is, kun je overschakelen op opvolgmelk.

Bij klachten als krampjes is er speciale voeding, die bevat pre-biotica. Dat zijn makkelijk verteerbare vezels die de ontlasting zachter houden. Ook zijn er speciale voedingen voor baby’s die veel spugen.

Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen in normale melk en naar een speciale melk moet worden gegrepen, waar deze stoffen niet in zitten. Daarnaast zijn er speciale voedingen voor kinderen met minder vaak voorkomende stofwisselingsziektes.

In de eerste week zal de verloskundige je hierbij begeleiden.

Het Nederlandse kraanwater is geschikt voor babyvoeding, behalve als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan bron- of mineraalwater (zonder koolzuur).

Voeding klaarmaken:

 • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser.
 • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
 • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
 • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water.
 • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
 • Poeder toevoegen, schudden… klaar!
Borstvoeding

Moedermelk is de optimale voeding voor je pasgeborene. In principe kunnen alle moeders borst voeding geven; Kennis en de ondersteuning van familie en de zorgverleners helpen tot het slagen hiervan. Moedermelk bevat naast alle voedingsstoffen ook veel stoffen die het kind beschermen tegen ziektes en het afweersysteem opbouwen en het maagdarmkanaal rijpen. Borstvoeding geven bespaart tijd, moeite en geld. Je baby kan direct gevoed worden als hij honger heeft. Dag en nacht wordt melk gemaakt en opgeslagen in je borsten. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt. Je kindje heeft baat bij je melk zolang je borstvoeding geeft. De samenstelling van je melk past zich steeds aan de leeftijd van je baby aan.

10 vuistregels van de World Health Organisation (WHO):

Wij werken volgens de 10 vuistregels van de World Health Organisation (WHO).

 1. De praktijk heeft een beleid ten aanzien van de borstvoeding, dat standaard bekend gemaakt wordt aan alle betrokken medewerkers.
 2. Alle betrokken medewerkers worden de vaardigheden aangeleerd die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
 3. Alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
 4. Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met het aanleggen van de baby.
 5. Aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als moeder en baby niet samen zijn.
 6. Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, tenzij op medische indicatie.
 7. Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op de kamer blijven (Rooming-in).
 8. Borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
 9. Pasgeborenen die borstvoeding krijgen, wordt geen speen of fopspeen gegeven.
 10. Bij het beëindigen van de zorg wordt verwezen naar borstvoedingsgroepen (moedergroepen).

Lactatiekundige:
Wij werken samen met Marieke van Beuzekom, lactatiekundige. Borstvoeding geven klinkt eenvoudig en dat is het ook als je informatie en begeleiding bij hebt. Marieke geeft op de praktijk borstvoedingscursussen, heeft telefoonspreekuren en kan bij jullie thuis langs komen. Rond de 28e zwangerschapsweek kun je je inschrijven voor de borstvoedingscursus.
Neem een kijk op haar website : http://www.borstvoedingridderkerk.nl/

Boeken:
Borstvoeding
Compleet handboek voor ouders.
ISBN10 9048310938
ISBN13 9789048310937

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam