Week 23

Week 23

Grijpen en vastpakken.

Je baby

Je baby kan met de dag meer. Sinds kort kan hij of zij ook ademhalen. Dat klinkt een beetje gek, want je kind ademt immers geen lucht in. Maar het laat wel vruchtwater in en uit de longetjes stromen en dat is een mooie oefening voor het ‘echte’ ademhalen. Bovendien is dat ook hard nodig, want de longetjes moeten nog rijpen.

Het grijpen en vastpakken gaat nu ook steeds beter. Je kind pakt nu af en toe zijn of haar voetje of het andere handje vast. Ook knijpt hij of zij zo nu en dan in de navelstreng, maar je hoeft niet bang te zijn dat je baby deze dichtknijpt, want dat kan niet. En ook hoef je niet bang te zijn dat je kind tijdens het buitelen verstrikt raakt in de navelstreng. Deze is ruim 50 centimeter lang en is dus lang genoeg om je kind alle ruimte te geven die hij of zij nodig heeft.

Jij

Merk je dat er al melk uit je borsten komt? Dat kan. Je borsten bereiden zich ook uit zichzelf voor op de borstvoeding en dat heeft tot gevolg dat er af en toe een beetje voormelk of colostrum (een geelachtige transparante vloeistof) uit je tepels kan komen. Overigens zegt het feit of je wel of geen voormelk tijdens de zwangerschap hebt, niets over het slagen van de borstvoeding.

Als je baby geboren is, komt de melkproductie pas echt op gang. Vroeger werd gezegd dat je je tepels moest voorbereiden op borstvoeding door ze na het douchen hard droog te wrijven met een handdoek. Dit ‘harden’ of ‘ruwen’ hoeft echt niet. Je loopt vooral kans om je tepels te beschadigen. Je hoeft je tepels en je tepelhof ook is niet in te smeren met een crème. Wel kun je je borsten masseren met een verzorgende olie of crème.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam