Strippen

Wanneer je uitgerekende datum verstreken is, kunnen we proberen om de natuur een handje te helpen. Dit doen we dan bijvoorbeeld om de kans te verkleinen dat de bevalling ingeleid moet worden vanwege te ver overtijd lopen (vanaf 41 weken). Bij een strippoging onderzoekt de Verloskundige je inwendig (vaginaal touché). Zij voelt dan met twee vingers in jouw vagina of de baarmoedermond open staat (of er ontsluiting is) Als dit het geval is kan de Verloskundige met haar vingers bij het hoofdje van je baby komen. Vervolgens draait zij een aantal rondjes om het hoofdje en maakt zo de vliezen van de baarmoederwand los. Dit wordt strippen genoemd. Vervolgens maakt je lichaam het hormoon prostaglandine aan. Dit stofje zorgt voor de rijping van de baarmoedermond en hopelijk het op gang brengen van weeën! Aan strippen zijn geen risico’s verbonden. Het kan wel voorkomen dat je erna wat bloedverlies hebt. De baarmoedermond is goed doorbloed. Als de baarmoedermond aangeraakt wordt kan er een bloedvaatje springen. Het bloedverlies is tijdelijk en stopt vanzelf. Mocht het meer dan een klein beetje bloedverlies zijn, dan is het altijd verstandig ons te bellen voor overleg.

Mocht er bij het vaginaal touché geen ontsluiting zijn, dan kunt u niet worden gestript. Onze verloskundige legt dan uit wat de volgende stappen zullen zijn.

Meer weten? hieronder de link naar de KNOV site:

https://deverloskundige.nl/bevalling/subtekstpagina/82/strippen/#:~:text=De%20verloskundige%20kan%20je%20’strippen,vliezen%20van%20de%20baarmoedermond%20los.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam