Week 16

Week 16

Oefenen met de ademhalingsbeweging

Je baby

De baby haalt de benodigde zuurstof uit jouw bloed. Ademhalen is dus niet nodig, maar je baby begint de ademhalingsbeweging wel al te oefenen. Dat doet hij door vruchtwater in zijn longetjes te brengen en het er daarna weer uit te persen. De stembanden zijn inmiddels klaar. Die kan je kind alleen nog niet gebruiken, want zonder lucht kan hij er geen geluid mee maken.
Het huidje van je baby wordt beschermd door een witte, beetje vette substantie die zoet ruikt. Het beschermt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater. Vaak kun je nog iets zien van dit huidsmeer na de geboorte. Dit natuurlijke huidsmeer beschermt ook de babyhuid na de geboorte.

Jij

Houd je veel vocht vast en krijg je last van dikke voeten en enkels? Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daardoor kun je dikke enkels en voeten krijgen.
Je kunt om het vocht proberen af te drijven door (bleek)selderij, asperges en venkel te eten (eet hiervan alleen niet te veel). Probeer zout eten te vermijden (vooral in kant-en klaarmaaltijden en sauzen zit veel zout). Drink daarnaast goed, daarmee stimuleer je je nieren om goed te blijven werken en dus ook vocht af te voeren.

Zit verder zoveel mogelijk met je benen omhoog. En verhoog het voeteneinde van je bed iets (bijvoorbeeld door een kussen onder het matras te leggen). Je voeten en benen verwennen met een lekkere (voet)crème kan natuurlijk ook. Masseer je benen van onder naar boven. En geef je voeten lekker de ruimte in slippers.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam