Week 8

Week 8

De hersentjes beginnen nu al te werken

Je baby

In een razendsnel tempo gaat de ontwikkeling van je baby door. Tot nog toe was de baby eigenlijk een slap vormpje, maar deze week ontstaat het begin van het skelet. Het bevat nog geen bot, maar kraakbeen. Over een paar weken ontstaan de echte botcellen. De hersentjes beginnen nu al te functioneren en het hartje klopt ongeveer zestig keer per minuut, het maagje produceert maagsappen en de lever maakt bloedcellen aan.

De vingertjes beginnen zich nu ook te vormen, maar zitten nog wel met de huid als een soort zwemvliesjes aan elkaar. Je baby ontwikkelt zich nu zo snel en er gebeuren zoveel belangrijke dingen dat dit je baby heel kwetsbaar maakt. Daarom is het juist in deze periode zo belangrijk dat er geen schadelijke stoffen zoals alcohol en nicotine bij je kind komen.

Jij

Misschien popel je om aan iedereen het grote nieuws te vertellen, misschien hou je het liever nog even geheim tussen jou en je partner. Dat is jullie persoonlijke keuze. Als je het vroeg vertelt heb je het voordeel dat mensen nu al met je mee kunnen leven en dat is wel zo prettig. Vooral als je je allerbelabberdst voelt. Je kunt dan waarschijnlijk ook op wat meer begrip rekenen als je verstek laat gaan op feestjes of je je ziek meldt op je werk.

Wel bestaat er nog altijd een kans dat het misgaat en niet iedereen vindt het prettig als anderen daarvan op de hoogte zijn. Aan de andere kant: ook dan kun je waarschijnlijk wel wat medeleven gebruiken. Heb je het gevoel dat je voorzichtig aan wilt doen uit angst voor een miskraam? Vergis je niet; hoe klein en kwetsbaar het vruchtje ook is, het zit stevig verankerd in je baarmoeder. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen.

Een miskraam is meestal het gevolg van een aanlegfout. Dat komt bij één op de acht tot tien zwangerschappen voor. Niks aan te doen, zelfs al had je alle weken plat gelegen. Vaak is het vruchtje al gestorven voordat het bloeden begint. Soms is er zelfs helemaal geen vrucht, alleen een vruchtzakje (windei).

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam