Hielprik

Alle baby’s krijgen een hielprikje. Er wordt hierbij wat bloed uit het hieltje van de baby op een kaartje gedruppeld. De hielprik vindt plaats in de eerste levensdagen van de baby.

De hielprik is erg belangrijk, omdat er met dit onderzoek zeer ernstige (soms zelfs levensbedreigende) aandoeningen kunnen worden opgespoord

Uitslag

Als de uitslag goed is, hoor je niets meer. Blijkt de uitslag niet goed te zijn, dan krijg je binnen 4 weken hierover bericht. Om te voorkomen dat de uitslag niet goed is door een verkeerde behandeling van het bloed, zal de hielprik opnieuw worden gedaan. Een tweede hielprik wordt gedaan in een laboratorium in het ziekenhuis. Het komt regelmatig voor dat na een tweede hielprik de uitslag alsnog goed blijkt te zijn. Mocht dit echter niet zo zijn, dan wordt de baby direct behandeld.

Ouders zijn er over het algemeen niet van op de hoogte, maar het bloed dat tijdens de hielprik wordt afgenomen, wordt niet alleen gebruikt voor onderzoek op afwijkingen. Het bloed wordt ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het bloed wordt anoniem opgeslagen door het RIVM. Op verzoek van wetenschappers kan dit bloed worden gebruikt om onderzoek mee te doen.. Als je niet wilt dat dit bloed van je baby voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, dan kun je dit aangeven, op het moment dat de hielprik bij je baby wordt gedaan.

Om de hielprik voor de baby prettiger te laten verlopen, kun je de voetjes van te voren verwarmen in warm water, bijvoorbeeld in een pannetje. Het bloed druppelt dan gemakkelijker uit het hieltje en de baby heeft minder pijn.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224