Hielprik

Uw baby kan na de geboorte de hielprik krijgen als u dit wenst. De hielprik is is een landelijk onderzoek van de RIVM en valt onder de pre-en neonatale screening. De verloskundige voert de hielprik uit.

Er wordt hierbij wat bloed uit het hieltje van uw baby op een kaartje gedruppeld. De hielprik vindt plaats in de eerste levensdagen van de baby.

De hielprik is erg belangrijk, omdat er met dit onderzoek zeldzame,  ernstige  aandoeningen kunnen worden opgespoord. Deze zijn vaak niet te genezen, maar wel goed te behandelen.

Uitslag

Tegenwoordig krijgt iedereen de uitslag met de post, binnen 5 weken. Is de uitslag niet goed? dan neemt uw huisarts contact met uw op. Een tweede hielprik wordt gedaan in een laboratorium in het ziekenhuis. Het komt regelmatig voor dat na een tweede hielprik de uitslag alsnog goed blijkt te zijn.

Ouders zijn er over het algemeen niet van op de hoogte, maar het bloed dat tijdens de hielprik wordt afgenomen, wordt niet alleen gebruikt voor onderzoek op afwijkingen. Het bloed wordt ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het bloed wordt anoniem opgeslagen door het RIVM. Op verzoek van wetenschappers kan dit bloed worden gebruikt om onderzoek mee te doen.. Als u niet wilt dat dit bloed van uw baby voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, dan kunt u dit aangeven, op het moment dat de hielprik bij uw baby wordt gedaan.

Om de hielprik voor de baby prettiger te laten verlopen, kunt u de voetjes van te voren verwarmen met bijvoorbeeld een warme doek om het hieltje van de baby. Het bloed druppelt dan gemakkelijker uit het hieltje.

De hielprik is kosteloos.
Bij aangifte van uw baby bij de gemeente, krijgt u de informatiefolder hielprikscreening en de gehoortest van het RIVM.
https://www.pns.nl/hielprik/folders

Meer informatie: Hielprik | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De Gehoortest

De gehoortest wordt gedaan door het CJG. Meestal in de tweede week na de geboorte.U ontvangt een uitnodiging via de post.
https://www.pns.nl/gehoortest-baby

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam