Thuis of poliklinisch

Wanneer je een gezonde, normale zwangerschap hebt doorgemaakt en de bevalling verloopt normaal, dan kun je in Nederland kiezen tussen een thuisbevalling of een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis of geboortecentrum). Wij begeleiden bevallingen thuis, in het Sint Franciscus Gasthuis en in het geboortecentrum Sophia. Om thuis te mogen bevallen moet je woning wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bespreek het daarom met ons zodat wij kunnen beoordelen of je woning geschikt is voor een thuisbevalling.

Het is goed om je te realiseren dat het eerste stuk van de ontsluitingsperiode altijd thuis plaatsvindt. Afhankelijk van de snelheid van de bevalling, geeft de verloskundige een seintje op het moment dat het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Het is de bedoeling dat je zelf zorgt voor vervoer naar het geboortecentrum of ziekenhuis. Wanneer je geen auto hebt, kun je een taxi bellen. Wil je poliklinisch bevallen, houdt dan rekening met een eigen bijdrage in de kosten. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je verzekering. Mocht er vanwege een medische indicatie een ziekenhuisbevalling nodig zijn, dan worden er geen eigen kosten in rekening gebracht.

Thuis

In een vertrouwde omgeving kun je als barende goed ontspannen. Dit komt ten goede aan de ontsluitingsperiode. Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen, dan komen we tijdens de ontsluitingsperiode bij je thuis langs om de vordering goed in de gaten te houden en je te ondersteunen bij het opvangen van de weeën. Tegen het eind van de ontsluiting zullen we niet meer weg gaan en gaan we de spullen klaarzetten voor de bevalling. We bellen dan ook de kraamverzorgster om te assisteren tijdens de bevalling. Er zijn een aantal vereisten om thuis te kunnen/mogen bevallen. Bevallen mag niet hoger dan de eerste verdieping en je woning moet goed bereikbaar zijn voor een ambulance, dus ramen aan de straatzijde. Staat je bed hoger dan de eerste verdieping, dan moet er een lift aanwezig zijn waar een brancard in past. Daarnaast moet er een kraampakket en babyuitzet aanwezig zijn en is het bed verhoogd (70-80 cm). Wij gaan er van uit dat onze werkplek thuis netjes en hygiënisch is, en dat er bv niet in huis wordt gerookt.Als deze vereisten niet in orde zijn moet je alsnog op eigen kosten in het ziekenhuis bevallen. Uiteindelijk is het doel de bevalling zo goed mogelijk, veilig en verantwoord te begeleiden.

Geboortecentrum Sophia

Het Geboortecentrum Sophia is een samenwerking tussen Kraamzorg Rotterdam & omstreken, het Erasmus MC, Verloskundigen Rotterdam West en onze collega’s van Verloskundigen Rotterdam Oost. Wij begeleiden je bevalling in het Geboortecentrum Sophia. Er werkt een vast team kraamverzorgenden en er heerst een rustige, vertrouwde sfeer. Je kunt er binnen de muren van het ziekenhuis op jouw manier bevallen, met de sfeer van thuis. Mocht er tijdens of na de bevalling hulp van een gynaecoloog nodig zijn dan ben je alvast in het ziekenhuis en wordt je naar de verloskamers gebracht (andere kant van de gang). Realiseer je wel dat er bij drukte in het Erasmus MC uitgeweken moet worden naar een ander ziekenhuis wanneer er geen sprake is van een spoedeisende situatie. Als je in het ziekenhuis moet bevallen is het nog steeds mogelijk om daarna in het Geboortecentrum Sophia de kraamtijd door te brengen. Meer informatie over het geboortecentrum kun je vinden op Geboortecentrum Sophia

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Wij begeleiden poliklinische bevallingen in het Sint Franciscus Gasthuis. Je huurt daar als het ware een bevalkamer. Tijdens de ontsluitingsfase komen we eerst thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. We begeleiden jouw bevalling in het ziekenhuis samen met een kraamverzorgster. Mocht het nodig zijn, dan overleggen we met de klinisch verloskundige of arts. Wanneer de zorg overgenomen moet worden, blijf je op dezelfde bevalkamer. Het is niet nodig je van te voren in te schrijven voor een bevalling in het ziekenhuis.

De medische bevalling

Als er zich tijdens de zwangerschap of bevalling medische problemen voordoen, dan is er overleg met de gynaecoloog en wordt de rest van de zorg zo nodig overgenomen door het ziekenhuis. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen onder begeleiding van een arts of klinisch verloskundige. Als de bevalling goed verloopt, mag je meestal weer snel naar huis.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam