Week 21

Week 21

Over de helft!

Je baby

Weer een mijlpaal: je bent nu over de helft van je zwangerschap. Je baby groeit op dit moment ongeveer zestig gram per week. Hij of zij heeft nog steeds alle ruimte in je buik en lijkt zich prima te vermaken. Zo kan het zijn dat je hem of haar de ene keer boven, de andere keer beneden en een derde keer weer aan de zijkant van je buik voelt.

Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel. Elke keer voelt de verloskundige of je kind goed groeit. Daar is een handige berekening voor: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plús vier centimeter komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.

Jij

Bij elke controle zal de verloskundige je bloeddruk opmeten. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat een zoutloos dieet niet meer wordt voorgeschreven. Wat overigens niet wil zeggen dat je dan rijkelijk met het zoutvaatje kunt gaan strooien. Want matig zijn met zout is altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent.

Wist je trouwens dat je van drop, zoute én zoete, een hoge bloeddruk kunt krijgen? Drop bevat namelijk glycerinezuur, een stof die de bloeddruk snel kan doen stijgen. Probeer ook een beetje te letten op producten als soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek.

Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische ‘tics’ die bij een zwangerschap horen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam