Week 41

Week 41

Geboren worden

Je baby

Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? In de eerste uren eigenlijk helemaal niets. Je kind kan dan nog heerlijk liggen slapen. Pas als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij of zij wakker.

Het minst prettig voor je kind zijn de persweeën. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het hoofdje weer naar achteren geduwd en bovendien maakt hij of zij nog een spildraai. Het hartje gaat dan sneller of langzamer kloppen, door de druk op het hoofdje. Tijdens de wee klopt het hartje ook langzamer, doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is.

Overigens kan een gezonde baby dit allemaal prima aan. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken. Is je baby in deze week nog niet geboren, dan heeft hij of zij het waarschijnlijk gewoon ontzettend naar de zin in je buik.

Jij

De uitgerekende datum is zomaar verstreken en er is niets gebeurd. Daar zit je dan. Het duimendraaien neemt toe want waarschijnlijk word je nu wel heel ongeduldig. Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige nog gewoon door. Dus ook deze week zie je haar weer. Het voelt misschien alsof je ‘overtijd’ bent, maar officieel wordt een geboorte tussen de 37e week en de 42e week nog als ‘op tijd’ beschouwd.

Pas na de 42e week ben je echt overtijd. Dan kom je onder de behandeling van een gynaecoloog terecht. Als niets erop wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, is de kans groot dat je wordt ingeleid.

Maar voorlopig is het nog niet zover. De weeën kunnen immers elk moment komen. Soms kan je verloskundige de natuur ook een handje helpen door je te strippen. Met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam