Week 36

Week 36

Wit huidsmeer ter bescherming

Je baby

Het huidje van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer, een wit, glibberig laagje dat hem of haar beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van je zwangerschap. Het huidsmeer komt dan in vlokjes in het vruchtwater terecht.

Aan het vruchtwater is dan ook te zien of de baby op het juiste moment geboren wordt. Is het vruchtwater kraakhelder zonder vlokjes, dan is je kind iets te vroeg geboren. Is het vruchtwater helder mét vlokjes dan is je kind keurig op tijd. Vruchtwater dat melkwit van kleur is, betekent dat de vlokjes opgelost zijn en dat je kind wat aan de late kant is.

Zou je kind in deze week ter wereld komen, dan is hij of zij dus waarschijnlijk nog helemaal bedekt met dit dunne laagje huidsmeer en heb je helder vruchtwater.

Als dit je eerste zwangerschap is dan zal je baby rond deze tijd met het hoofdje dieper in het bekken zakken. Dit wordt indalen genoemd. Soms kun je dit ook voelen. Je krijgt namelijk wat meer ruimte in je maag. Ben je zwanger van een tweede of volgend kind, dan kan dit indalen later in de zwangerschap plaatsvinden. De buikspieren zijn door de vorige zwangerschap namelijk al wat meer uitgerekt en de baby heeft nu dus nog wat meer ruimte.

Jij

Je zwangerschapsverlof is nu in ieder geval ingegaan. Enerzijds een tijd om ontzettend van te genieten. Je bent vrij en kunt je helemaal overgeven aan de voorbereiding op de komst van je kind. Anderzijds kan het best zijn dat het af en toe helemaal niet leuk is. Als je weer een nacht slecht hebt geslapen omdat je om de haverklap moet plassen bijvoorbeeld, als je opgezwollen enkels en last van maagzuur hebt, als je niet meer goed weet hoe je zitten moet en al helemaal niet hoe je overeind moet komen…

Af en toe kun je het dan ook goed zat zijn. Het zijn die typische laatste loodjes die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Jezelf verwennen is altijd nog het beste medicijn tegen zo´n dip. Ga naar de kapper, maak een afspraak met de schoonheidsspecialiste, koop een mooi boek of ga een middagje de stad in met een vriendin.

En doe een middagdutje. Ook al slaap je misschien overdag niet écht, het werkt wel ontspannend. Ook ontlast je hiermee je banden en je rug. De lekkerste houding om te liggen: op je zij, met een kussen ter ondersteuning onder je knie.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam