Gezond eten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet.

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet te eten voor twee. Want je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op als je zwanger bent en gaat er efficiënter mee om. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar je beweegt vaak ook minder. Het komt er op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap. Heb je toch meer honger? Ga geen honger lijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken. Via onze praktijk kun je gratis meedoen met slimmerzwanger, een eHealth app die je ondersteunt in een blijvend gezonde leefstijl.

 

Ook zwanger eet je volgens de schijf van vijf

Als je gevarieerd eet, volgens de schijf van vijf , dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers.

Wat kun je het beste wel of niet eten nu je zwanger bent? Met de gratis app ZwangerHap kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.

Een aantal dingen op een rijtje:

Wat niet?

  • Geen rauw vlees, rauwe vleeswaren of lever. Voorbeelden: biefstuk, carpaccio, filet americain, salami, rosbief en rauwe ham
  • Geen vacuüm verpakte rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren of roofvissen. Voorbeelden: gerookte zalm, paling, mosselen, oesters.
  • Geen rauwe melk of zachte kazen gemaakt van rauwe melk
  • Geen kliekjes of salades die al een tijd in de koelkast staan
  • Geen alcohol
  • Niet voor twee gaan eten

Wat wel?

  • Eet gevarieerd volgens de schijf van vijf
  • Drink 1,5-2 liter (water) per dag

Wat af en toe?

  • Leverworst of paté, maximaal 1 broodje per dag
  • Drink niet teveel cafeïne. Het advies volgens het voedingscentrum is maximaal 2 kopjes koffie per dag.
  • Drink niet teveel vruchtensappen. Deze vloeibare suikers worden snel opgenomen en kunnen voor een flinke toename van je gewicht zorgen

Het Voedingscentrum geeft objectieve en uitgebreide informatie over gezonde voeding in de zwangerschap.

Excuus eten en aankomen tijdens de zwangerschap

Gemiddeld komen vrouwen 10 á 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af… Sommige vrouwen gebruiken de zwangerschap als excuus om net iets meer dan normaal te eten. Naast dat jij aankomt, heb je iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht.

3,5 kilo
Uiteindelijke gewicht van de baby
2 kilo
Vruchtwater
1,5 kilo
Placenta en baarmoeder
2 kilo
Extra bloed
0,5 kilo
Extra borstweefsel
3 kilo
Extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven)

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?

Over het algemeen geldt: ga niet meer eten, maar let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden. Ga zeker niet lijnen. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken.

En blijf bewegen: elke dag 30 minuten of meer. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. In sommige gemeenten worden speciale zwangerschapsporten gegeven. Bewegen is niet alleen sporten. Ook het huis stofzuigen of de auto wassen telt mee. Contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of je iets in je buik kunt krijgen (karate, maar bijvoorbeeld ook hockey of skiën) zijn nu geen goed idee.

Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Verder is eten voor 2 niet nodig. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht.

Voor uitgebreide informatie over gezond eten in de zwangerschap: Zwanger en kind | Voedingscentrum

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam