Gezond eten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet.

Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet te eten voor 2. Want je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op als je zwanger bent en gaat er efficiënter mee om. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar je beweegt vaak ook minder. Het komt er op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap. Heb je toch meer honger? Ga geen honger lijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken.

Ook zwanger eet je volgens de Schijf van Vijf

Als je gevarieerd eet, volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Kies verspreid over de week voor verschillende soorten. Het is ook goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers.

Wat kun je het beste wel of niet eten nu je zwanger bent? Een aantal dingen op een rijtje:
Wat niet?

 • geen rauw vlees, rauwe vleeswaren of lever. Voorbeelden: biefstuk, carpaccio, filet americain, salami, rosbief en rauwe ham
 • geen vacuüm verpakte vis, rauwe schaal- of schelpdieren of roofvissen. Voorbeelden: gerookte zalm, paling, mosselen, oesters en tonijn
 • geen rauwe melk of zachte kazen gemaakt van rauwe melk
 • geen kliekjes of salades die al een tijd in de koelkast staan
 • geen alcohol
 • Niet voor 2 gaan eten

Wat wel?

 • eet gevarieerd. Hierbij kun je de schijf van vijf gebruiken
 • drink ongeveer 2 liter water per dag

Wat af en toe?

 • leverworst of paté, maximaal 1 broodje per dag
 • vis is heel gezond maar eet dit maximaal 2 keer per week ( en dan speciaal vette vis zoals makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel)
 • drink niet teveel cafeïne. Het advies volgens het voedingscentrum is maximaal 1 kopje koffie per dag. In koffie zit 85 milligram cafeïne per kopje, in zwarte thee ongeveer 40 en groene thee 20 milligram
 • drink niet teveel vruchtensappen. Deze vloeibare suikers worden snel opgenomen en kunnen voor een flinke toename van je gewicht zorgen

Excuus eten en aankomen tijdens de zwangerschap

Gemiddeld komen vrouwen 10 á 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af… Sommige vrouwen gebruiken de zwangerschap als excuus om net iets meer dan normaal te eten. Naast dat jij aankomt, heb je iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht.

Waar komen de zwangerschapskilo's vandaan? 
3,5 kiloUiteindelijke gewicht van de baby
2 kiloVruchtwater
1,5 kiloPlacenta en baarmoeder
2 kiloExtra bloed
0,5 kiloExtra borstweefsel
3 kiloExtra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven)
12,5 kilo totaal

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?

Over het algemeen geldt: ga niet meer eten, maar let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden. Ga zeker niet lijnen. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken.

En blijf bewegen: elke dag 30 minuten of meer. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. In sommige gemeenten worden speciale zwangerschapsporten gegeven. Bewegen is niet alleen sporten. Ook het huis stofzuigen of de auto wassen telt mee. Contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of je iets in je buik kunt krijgen (karate, maar bijvoorbeeld ook hockey of skiën) zijn nu geen goed idee.

Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt. Verder is eten voor 2 niet nodig. Als je niet te veel eet, kom je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht.

Voor uitgebreide informatie over gezond eten in de zwangerschap: zie www.voedingscentrum.nl

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224