Week 7

Week 7

Het hoofdje krijgt steeds meer vorm

Je baby

Waren er vorige week alleen nog maar een paar knobbeltjes te zien op de plaats waar de armen moeten komen, deze week heeft je kind al duidelijk armpjes. En over een paar dagen ontwikkelen zich aan het uiteinde van de armpjes de contouren van het handje.
Ook het hoofdje krijgt steeds meer vorm. Er zitten al ogen, een neus, neusgaten en een mond. Wel is het hoofdje in verhouding met de rest van het lijfje ontzettend groot en dat zal nog een poosje zo blijven. Pas later in de zwangerschap wordt het lijfje in verhouding wat groter.

Je baby groeit nog steeds in een flink tempo, ongeveer 1 millimeter per dag. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel als je bedenkt dat je baby twee weken geleden nog maar zo groot als een rijstkorreltje was en nu al de grootte heeft van de nagel van je pink.

Jij

Zou je nu een echo krijgen, dan zou je het hartje al kunnen zien kloppen. Meestal wordt het zo vroeg in de zwangerschap een vaginale echo. Die geeft in zo’n pril stadium een beter beeld.
Overigens krijg je zo’n vroege echo alleen als er een medische reden voor is. Bijvoorbeeld als je kans hebt op een meerlingenzwangerschap of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar ook als je eerder een miskraam hebt gehad of als je een beetje bloed verliest. Dat bloedverlies hoeft niet altijd meteen iets naars te betekenen.

Het kan best zijn dat het nog van de innestelingsbloeding is. Of dat er sprake is van een contactbloeding. Zo’n bloeding is het gevolg van het knappen van een bloedvaatje in de baarmoedermond. Deze is nu heel goed doorbloed, waardoor er tijdens het vrijen wat bloedverlies kan ontstaan. Het gaat dan meestal om niet meer dan een druppeltje bloed of een beetje lichtrood gekleurde afscheiding. Heb je hier vaker last van, ga dan even langs je verloskundige.

Maar bloedverlies kán natuurlijk ook betekenen dat je een miskraam krijgt. In dat geval krijg je vaak ook pijn in je buik en is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige en/of huisarts.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam