Zwangerschapskwaaltjes

Zoals het woord zwangerschapskwaaltjes laat vermoeden, gaat het hier niet over ernstige aandoeningen, wat niet wegneemt dat ze bij momenten wel erg vervelend kunnen zijn. Als je mama wordt verdwijnen meestal spontaan alle zwangerschapskwaaltjes. We geven hier een kort overzicht van minder voorkomende zwangerschapskwaaltjes en wat je kan doen om ze te verlichten. Als je toch te veel last blijft hebben dan mag je ons uiteraard altijd even bellen. Neem in geen geval op eigen houtje medicijnen in!

Misselijkheid

De meeste zwangere mama’s voelen zich vooral ’s morgens misselijk en dan vooral tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Andere pechvogels zijn de hele dag misselijk, sommigen ook negen maanden lang. Misselijkheid kan je verlichten door meerdere kleine maaltijden te nemen in plaats van drie zware. Vermijd vetrijke voeding en drink voldoende water, zeker anderhalve liter per dag. Mama’s die vooral ’s ochtends misselijk zijn, kunnen proberen om voor het opstaan, dus nog in bed, iets lichts te eten.

Maagzuur

Zure oprispingen zijn typische zwangerschapskwaaltjes voor het laatste trimester van dezwangerschap, wanneer de baby tegen mama’s maag begint te drukken. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen maagzuur veroorzaken. Vermijd dus best koolzuurhoudende dranken, koffie, sinasappelsap en scherp gekruide voeding. Ook vetrijke voeding laat je beter links liggen. Daarnaast is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Ook hier geldt dat je beter vijf kleine maaltijden neemt dan drie grote. Vermijd best zware inspanningen na de maaltijd. Ten slotte kan het helpen om te slapen met je bovenlichaam iets hoger.

Moeheid

Bijna alle toekomstige mama’s zeggen dat ze zich zo moe voelen, vooral tijdens het eerste trimester. Tijdens het derde trimester keert die vermoeidheid soms terug, wat verklaard kan worden door het toegenomen lichaamsgewicht. Probeer toe te geven aan je slaapbehoefte, het is een teken van je lichaam dat het deze rust nodig heeft. In sommige gevallen kan extra ijzer voor verbetering zorgen, maar spreek hierover eerst met je arts of met de verloskundige.

Vochtopstapeling

Zwangere mama’s hebben, zeker op warme dagen, last van vochtopstapeling (oedeem) ter hoogte van de voeten en de knieën. Dit gebeurt geleidelijk aan. Als je aangezicht heel plots opzwelt, neem je best contact op met een arts, want dat kan een aanwijzing zijn zwangerschapsvergiftiging. Om deze klacht te verlichten, is het best dat je niet te lang rechtstaat en dat je rust neemt met je benen omhoog.

Striemen

Striemen zijn het gevolg van het uitrekken van de huid, waardoor in de onderste lagen van de huid kleine scheurtjes ontstaan. Ze komen voor ter hoogte van de buik, de dijen en de borsten. Na de zwangerschap worden striemen witter, maar ze verdwijnen nooit helemaal. De beste manier om striemen te vermijden, is het onder controle houden van je gewicht. Probeer gezond en gevarieerd te eten, zodat je niet te veel aankomt. Daarnaast kan je de huid op de buik, de dijen en de borsten ook verzorgen met een hydraterende creme. Er zijn verschillende (dure) cremes op de markt tegen striemen, maar een afdoend middel om striemen bij zwangere mama’s te vermijden, bestaat helaas niet.

Rugpijn

Veel toekomstige mama’s klagen over rugpijn. Dit is een gevolg van je toegenomen gewicht en een verandering in je houding. Zwangere mama’s kunnen rugpijn verlichten door op hun rug te gaan liggen en hun bekken te kantelen, zodat dat plat op de grond komt te liggen. Ook rusten op de zij kan helpen

Slaapproblemen door zwangerschapskwaaltjes

Hoewel er heel wat zwangerschapskwaaltjes zijn waardoor je moeilijker kan slapen (vaak plassen, kuitkrampen, …), is het toch belangrijk dat je als mama in spe voldoende rust. Tracht zo vaak mogelijk toe te geven aan je behoefte om te rusten of te slapen.

Aambeien

Door de druk van de baarmoeder op de bloedvaten van de anus kan het zijn dat je aambeien krijgt. Aambeien zijn spataderen bij je anus. Obstipatie, verstopping in de darmen, kan ook aambeien veroorzaken. Je kunt het beste bij harde ontlasting niet persen. Zorg dat de ontlasting zacht is en eventueel kun je gebruik maken van medicatie tegen aambeien. Deze kun je bestellen op www.curanol.nl

Banden

Door de groei van je baarmoeder kan het zijn dat je bandenpijn voelt. Dit zijn vaak pijnlijke steken in je liezen. Vooral aan het begin en einde van je zwangerschap voel je deze banden opgerekt worden en soms kunnen ze bij niezen of een plotselinge beweging een venijnige steek geven. Bandenpijn kan geen kwaad. Wanneer je er veel last van hebt, kan het helpen rustiger aan te doen.

Duizeligheid

Bij het op staan (’s ochtends maar ook overdag) kun je je af en toe wat duizelig voelen of het gevoel hebben dat je bijna flauw valt. Dit heeft over het algemeen te maken met een lage bloeddruk. Halverwege je zwangerschap bereikt je bloeddruk het laagste punt. Ook kan je op je rug liggen en even helemaal niet lekker worden. Dit komt doordat het bloedvat dat naar je hersenen gaat dan te weinig zuurstof krijgt. Mocht je duizelig zijn zorg er dan voor dat je rustig aan doet, niet te snel opstaan. Bij deze klachten in rugligging naar je zij toe draaien. Je zal snel merken dat de klachten verdwijnen.

Harde buiken

In het tweede deel van de zwangerschap treden er soms harde buiken op. Dit is een reactie van je baarmoeder (een spier) op de dingen die je doet. Dit is geen probleem als het niet pijnlijk is, er geen regelmaat in zit en je geen klachten hebt van bloedverlies, vochtverlies of erg vaak moeten plassen en hierbij ook een branderig gevoel hebt. Bij toename van harde buiken is het advies om het rustiger aan te doen. Je lichaam geeft aan dat je te hard hebt gewerkt. Mocht je het wel als pijnlijk ervaren, is er een regelmaat of heb je andere klachten dan is het van belang contact op te nemen met de verloskundige.

Hoofdpijn

Vooral in het eerste deel van de zwangerschap zijn er veel vrouwen die klachten hebben van hoofdpijn. Hier mag je altijd paracetamol voor nemen. Mocht je in het tweede deel van de zwangerschap veel hoofdpijnklachten hebben, neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Jeuk

Veel vrouwen hebben last van jeuk. Dit heeft niet altijd een oorzaak. Soms komt het door de spanning op je buik. Mentholpoeder of gel kan hierbij wat verlichting bieden. Mocht je extreme klachten krijgen van jeuk, geef dit altijd even aan bij de verloskundige.

Kuitkrampen

Het kan zijn dat je ’s nachts opeens wakker schrikt van een kramp in je kuit. De oorzaak hiervan is niet volledig duidelijk maar pijnlijk is het wel. Je been strekken en je teen naar je toe bewegen kan helpen. Het kan ook prettig zijn je kuit te masseren. Preventief zou je dit ook al kunnen doen voordat je gaat slapen. Mogelijk dat een wisseldouche (met koud en warm water) voordat je gaat slapen een betere doorbloeding stimuleert en hiermee de kuitkrampen beperkt.

Obstipatie

Mogelijk krijg je last van obstipatie. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Je darmen gaan trager werken en onttrekken hierdoor meer vocht aan de ontlasting. Vergeet niet vooral goed te drinken (ongeveer 2-3 liter per dag), veel groenten en vezels eten.

Plassen

Door de druk van je baarmoeder heb je het idee dat je vaker naar de wc moet. Ook verandert de positie van je blaas iets. Hierdoor kan er makkelijk urine achterblijven in je blaas. Pas hierbij op voor een blaasontsteking. Hierbij merk je de volgende klachten: vaker plassen dan normaal, soms pijn in je onderbuik en een mogelijk pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen. Om een blaasontsteking uit te sluiten kun je jouw urine na laten kijken bij de huisarts. Mocht er sprake zijn van een blaasontsteking dan krijg je een antibiotica kuur. Probeer goed uit te plassen. Dit kun je doen door na het plassen even op te staan, daarna te gaan zitten en nog wat uit te plassen. Verder is het belangrijk goed te drinken, ongeveer 2 liter op een dag.

Spataderen

Bij 1 op de 5 zwangeren ontstaan spataderen. Dit kan in de benen zijn maar ook bij de schaamlippen. De oorzaak is het hormoon progesteron. Door dit hormoon worden de vaatwanden slapper en door het toenemende bloedvolume ontstaat er meer druk op deze vaten. Ons advies is dan ook om aan het einde van de dag lekker de benen omhoog te doen!

Tandvlees- en neusbloedingen

Door meer doorbloede en gevoeligere vaatjes kan het zijn dat je sneller last hebt van bloedend tandvlees of een bloedneus. Gebruik bij bloedend tandvlees een zachtere borstel.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam