‘Ik ga naar een Verloskundige in Rotterdam. Wat doet zij?’

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijd om een afspraak te maken bij de Verloskundige! Maar wat doet zij precies, en hoe vaak ga je daar naartoe? De Verloskundigen van Verloskundigen praktijk Rotterdam West leggen het je graag uit.


Stel een vraag aan de praktijk

De werkzaamheden van een Verloskundige

Verloskunde gaat over alles wat te maken heeft met zwangerschap, bevalling en het kraambed. Een Verloskundige is specialist op dit gebied. Zij houdt tijdens de gehele periode van zwangerschap tot kraambed een vinger aan de pols door je te controleren op eventuele klachten, problemen en risico’s. Voordat u zwanger wordt, kunt u eerst een afspraak maken op ons kinderwens spreekuur (pre-conceptie).

Een Verloskundige controleert de groei en positie van de baby, op de hand en met de echo. In de zwangerschap word het bloed van de zwangere gecontroleerd, de bloeddruk gemeten en wordt er informatie gegeven over mogelijke onderzoeken, waaronder prenatale screening. Bij complicaties, stuurt zij een zwangere door naar de gynaecoloog. Daarnaast geeft een Verloskundige je ook tips, adviezen en informatie over de zwangerschap en bevalling. Voor alle vragen over en rondom de zwangerschap, kunt u bij ons terecht.

Op controle bij de Verloskundige in Rotterdam

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, kun je een afspraak maken bij onze praktijk in Rotterdam West. De eerste controle zal plaatsvinden als je tussen de 6-8 weken zwanger bent mbv echoscopie. Ook volgt er een controle (counseling) waarbij alle mogelijke onderzoeken worden uitgelegd en geregeld.

Met behulp van de termijnecho rond de 10e week wordt de exacte uitgerekende datum vastgesteld.

Bij de eerst afspraak op de praktijk heeft de Verloskundige gegevens van je nodig zoals uw BSN, zorgverzekering, maar ook gegevens over eventuele operaties, eerdere zwangerschappen, familiare aandoeningen en de gezondheid van je partner. Ook wordt er een bloedtest afgenomen en meet de Verloskundige je bloeddruk.

Verder verloop van de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap bezoek je gemiddeld 10 tot 15 keer de Verloskundigen. Naarmate je zwangerschap vordert, ga je vaker naar de praktijk toe. Bij iedere controle vraagt de Verloskundige hoe het met je gaat, controleert ze je bloeddruk en voelt en meet zij, je buik. Ook luistert zij altijd naar het hartje van de baby. Dat is iedere keer weer bijzonder! Vanaf een week of 18-20 vraagt de Verloskundige je ook naar eventuele bewegingen van het kindje.

Vanaf de 18e week wordt de structurele echo (20 weken echo) ingepland.
Vanaf september 2021 zal er op onze praktijk ook de 1e trimester (Structurele) echo worden uitgevoerd.
Op medische indicatie worden er later in de zwangerschap nog meer echo’s gedaan voor bv groei, ligging etc

De bevalling

Ga je bevallen? Dan kun je onze Verloskundigen altijd bellen op de spoedlijn 010-4559709.

Doe dit:

  • Bij weeën: een uur lang weeën à 3 minuten (eerste kind) die een minuut aanhouden.
  • Of een uur lang weeën à 5 minuten die 1 minuut aanhouden (tweede of volgend kind)
  • Bij gebroken vliezen: bij helder vruchtwater en een ingedaald hoofd van de baby, in de nacht,kunt u in de ochtend bellen naar de spoedlijn.
  • Bij groen/bruin vruchtwater altijd direct bellen.
  • Indien het hoofd van de baby niet goed is ingedaald, en de vliezen breken, direct gaan liggen en de spoedlijn bellen.
  • Bij ruim bloedverlies altijd direct bellen.
  • Bij ongerustheid of twijfel kunt u altijd bellen.
SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam