‘Ik ga naar een vroedvrouw in Rotterdam. Wat doet zij?’

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijd om een afspraak te maken bij de vroedvrouw in Rotterdam. Maar wat doet zij precies, en hoe vaak ga je daar naartoe? De vroedvrouwen van Verloskundepraktijk Rotterdam West leggen het je graag uit.


Stel een vraag aan de praktijk

De werkzaamheden van een vroedvrouw

Verloskunde gaat over alles wat te maken heeft met zwangerschap, bevalling en het kraambed. Een vroedvrouw is specialist op dit gebied. Zij houdt tijdens de gehele periode van zwangerschap tot kraambed een vinger aan de pols door je te controleren op eventuele klachten, problemen en risico’s. Een vroedvrouw let bijvoorbeeld extra op maagklachten en bloedarmoede. Ontdekt zij dat er iets niet normaal verloopt, dan stuurt ze een zwangere door naar de gynaecoloog. Daarnaast geeft een vroedvrouw je ook tips, adviezen en informatie over de zwangerschap en bevalling.

De vroedvrouw uit Rotterdam controleert je zwangerschap.

Op controle bij de vroedvrouw in Rotterdam

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, kun je een afspraak maken bij een van de vroedvrouwen in onze praktijk in Rotterdam West. De eerste controle zal plaatsvinden als je tussen de 7 en 10 weken zwanger bent. Tijdens dit gesprek heeft de vroedvrouw gegevens van je nodig zoals NAW-gegevens, maar ook gegevens over eventuele operaties, eerdere zwangerschappen, familiare aandoeningen en de gezondheid van je partner. Ook wordt er een bloedtest afgenomen en meet de vroedvrouw je bloeddruk. Zo, dat was je eerste controle door de vroedvrouw!

Verder verloop van het traject

Tijdens een zwangerschap bezoek je gemiddeld 10 tot 15 keer de vroedvrouw in Rotterdam. Naarmate je zwangerschap vordert, ga je vaker naar haar toe. Bij iedere controle vraagt de verloskundige hoe het met je gaat, controleert ze je bloeddruk en voelt ze aan je buik. Ook luisteren jullie naar het hartje van je kindje. Dat is iedere keer weer bijzonder! Voor de vroedvrouw is de snelheid van de hartslag een indicatie om te bepalen hoe het met de baby gaat. Vanaf een week of 20 vraagt de vroedvrouw je ook naar eventuele bewegingen van het kindje.

Bevallen met de vroedvrouw

Ga je bevallen? Dan kun je de vroedvrouw uit onze praktijk in Rotterdam West bellen. Doe dit als:

  • Bij weeën: een uur lang weeën à 3 minuten (eerste kind) of een uur lang weeën à 5 minuten (tweede kind)
  • Bij gebroken vliezen: helder en ingedaald (in de ochtend bellen), groen bruin en twijfel (direct bellen), niet ingedaald (gaan liggen en direct bellen).
  • Bij ruim bloedverlies
  • Bij ongerustheid of twijfel

De vroedvrouw begeleidt je tijdens de bevalling, helpt je met het vinden van de juiste houding, geeft aan wanneer je mag gaan persen en controleert de baby zodra hij of zij ter wereld is gekomen.


Maak een afspraak bij een vroedvrouw in Rotterdam

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224