Week 10

Week 10

Eerste mijlpaal: helemaal compleet!

Je baby

Je baby heeft nu zijn of haar eerste mijlpaal bereikt. Je kind is helemaal compleet! Vanaf nu gaat het alleen maar groeien. Natuurlijk is hij of zij nog lang niet levensvatbaar. Het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Maar alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Zelfs een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine bobbeltjes zitten die na de geboorte melktandjes worden. En boven op het hoofdje groeit al een beetje haar.

Om goed te kunnen groeien heeft je kind voeding nodig die hij of zij via de navelstreng krijgt aangevoerd. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng heen zit een dikke beschermende laag ‘gelei’ die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten niet afgeknepen kunnen worden. Zelfs als je kind door een eigen gevormde lus van de navelstreng zwemt en zo een knoop maakt, worden de bloedvaten niet afgeknepen.

Jij

Ook komt er nu ineens een berg informatie op je af en begin het tot je door te dringen dat je eigenlijk wel heel veel moet regelen voor de komst van een kind. Maak je niet druk. Het lijkt misschien veel, maar je hebt nog een aantal maanden de tijd om alles op je gemak te kunnen regelen. Genieten (als je je tenminste niet te beroerd voelt) en jezelf verwennen is nu veel belangrijker.
Door de veranderende hormonale werking in je lichaam tijdens de zwangerschap, kun je last krijgen van obstipatie (moeilijke stoelgang). Ook doordat de baarmoeder groter wordt, worden de darmen weggedrukt (ze zitten in de knel). Het is normaal dat de darmen tijdens de zwangerschap langzamer werken.

Drink genoeg water of cafeïnevrije thee. Probeer zo weinig mogelijk koffie te drinken. Te veel cafeïne is namelijk niet goed voor de baby. Eet vezelrijk voedsel (bijvoorbeeld: volkerenproducten, groenten en fruit). Drink ’s ochtends bij het opstaan eerst een glas lauw water. Een ontbijt met vers fruit, biogarde yoghurt en vezels (muesli of All- Bran) kan ook helpen. Drink de hele dag door voldoende. Ook voldoende beweging helpt om je darmen te activeren.

Als je eindelijk naar het toilet kunt, let dan goed op je houding. Leun niet naar voren, maar ga met je rug schuin naar achteren tegen de muur of stortbak leunen Op die manier maak je als het ware een betere glijbaan voor de ontlasting. Dit is net als bij een bevalling, dan ga je ook schuin naar achteren zitten om de route naar buiten voor het kindje zo makkelijk mogelijk te maken.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam