Verloop bevalling

Het normale tijdstip van bevallen ligt tussen de 37e en 42e week. Elke bevalling begint anders. Het verloop van de bevalling is afhankelijk van veel factoren. Als je voor de eerste keer bevalt, is de bevalling vaak zwaarder en duurt het wat langer. Bij alle volgende bevallingen verloopt het vaak een stuk vlotter.

Wanneer bellen

  • Bij weeën
    • 1e kind (1u a 3 min)
    • 2e kind (a 5 min)
  • Bij gebroken vliezen
    • Helder en ingedaald (in de ochtend)
    • Groen, bruin en twijfel (direct)
    • Niet ingedaald (liggen direct bellen)
  • Ruim bloedverlies
  • Ongerust/ twijfel

Spoednummer: 010-4559709

Een bevalling is op te delen in drie fases:

Ontsluitingsfase:

Een normale bevalling begint meestal met een aanloopfase. Je hebt dan onregelmatige weeën die ook nog niet zo krachtig zijn. In deze fase zal je lichaam zich voorbereiden op de naderende bevalling. Tijdens deze fase zal de baarmoedermond vaak al weker worden en wat veranderen van vorm en positie. Voor het doorzetten van de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Deze weeën duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt de weeën als een pijnlijke kramp door je buik, rug en/of benen gaan. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Vanaf dat moment zorgen we ervoor dat er continue begeleiding is van één van ons en de kraamverzorgster. De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Uitdrijvingsfase:

Als je tien centimeter ontsluiting hebt, heb je genoeg ontsluiting om je kindje geboren te laten worden. De ontsluitingsweeën gaan dan over in persweeën. Op het hoogtepunt van de wee voel je de drang om mee te drukken. De uitdrijvingsfase duurt bij een eerste kindje gemiddeld 30 tot 90 minuten. Bij een volgend kindje gaat het in 5 tot 30 minuten meestal een stuk sneller.

Het nageboortetijdperk:

Na de geboorte van de baby volgt de moederkoek (placenta). Door samentrekkingen van de baarmoeder raakt de placenta los van de baarmoederwand. Met een beetje meepersen door de moeder komt de placenta vaak binnen 30 minuten na de geboorte van de baby ook naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam