Zwangerschap en het coronavaccin
Wie zwanger is, loopt een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona. Daarom kunnen zwangeren de coronaprik halen. Met de coronaprik wordt de bescherming weer op peil gebracht. De prik verkleint de kans op complicaties en ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap.
https://open.overheid.nl/documenten/e355f85f-4181-4030-886f-6346bb305bdc/file
Wanneer vaccineren tijdens zwangerschap
U kunt tijdens de hele zwangerschap veilig een corona-vaccinatie krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken van de zwangerschap leidt tot complicaties. Wilt u liever geen prik in de eerste 12 weken van uw zwangerschap? Dan kunt u de vaccinatie uitstellen. Het advies is om daar niet tot het einde van de zwangerschap mee te wachten. Als u aan het einde van de zwangerschap corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties.
Tijd tussen coronavaccinatie en andere vaccinaties
Het advies is dat u:
- De coronavaccinatie minimaal 14 dagen voor of na een andere vaccinatie inplant. Zo ook bij de maternale kinkhoestvaccinatie.
- Geen rekening hoeft te houden met de tijd tussen een coronavaccinatie en een rhesusprik (anti-D). Dit mag ook op dezelfde dag.
De boosterprik kunt u krijgen 3 maanden na uw laatste vaccinatie, of 3 maanden na een positieve test.
Na de zwangerschap
De verwachting is dat het vaccin niet in de borstvoeding komt, net zoals andere vaccins. Daarom is er geen bezwaar voor vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode.
Het vaccin heeft geen invloed op anticonceptiemiddelen.
Coronavaccinatie niet schadelijk voor uw kind
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor u of uw kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval.
Vruchtbaarheid en coronaprik
De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.
Borstvoeding en vaccinatie
U kunt borstvoeding geven als u gevaccineerd bent. Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. En dat het via de borstvoeding bij uw kind kan komen.
Meedoen aan onderzoek over kennis vaccinatie
Bent u zwanger en gevaccineerd tegen corona? Dan kunt u ook meedoen aan het onderzoek naar de kennis van vaccinaties en geneesmiddelen via Moeders van morgen.
Meer informatie over zwangerschap en vaccinatie
- Interview met dr. Sam Schoenmakers (gynaecoloog-perinatoloog) over vaccineren tegen corona bij zwangerschap en kinderwens
- Download de informatiekaart in eenvoudige taal: ‘Prik tegen corona: zwangerschap’
- Bekijk GGD-arts Ashis Brahma praat met met trickshot-master over vaccineren, zwangerschap en vruchtbaarheid (YouTube)
- Bescherming baby na vaccinatie moeder (RIVM.nl)