Prenataal onderzoek

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je de mogelijkheid om je kind voor de geboorte te laten onderzoeken.

Er bestaat de optie om met een combinatietest te onderzoeken hoe groot de kans is dat je kind het syndroom van down of een andere chromosomale afwijking heeft. Daarnaast kan je er voor kiezen om een 20 wekenecho te laten doen. Het hoofddoel van deze is echo is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of open schedel. Daarnaast wordt er naar de ontwikkeling van de organen gekeken.

Bij de eerste echo krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over de combinatietest of de 20 wekenecho. Als je dat wilt krijg je een folder mee en zullen we uitgebreid praten over de mogelijke onderzoeken. De keuze voor een onderzoek kan lastig zijn. Je krijgt meer informatie over de gezondheid van je kind maar ook kan het ongerustheid veroorzaken en je voor moeilijke keuzes stellen. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van de onderzoeken en of je bij een ongunstige uitslag vervolgonderzoek laat doen. Je kan dus op elk moment stoppen met een onderzoek.

Meer informatie over prenatale screening

Combinatietest

De combinatietest is een test waarbij een echo gecombineerd wordt met een bloedonderzoek. Hierbij wordt met een echo de dikte van de nekplooi van je kind gemeten. Deze nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek dat elk kind heeft rond 11 tot 14 weken. Als deze dikker is dan gemiddeld, is er een vergrootte kans op een chromosoomafwijking zoals het downsyndroom. Tussen 9 en 14 weken wordt er bloed afgenomen bij de aanstaande moeder dat in het laboratorium wordt onderzocht. De dikte van de nekplooi, het bloedonderzoek in combinatie met de leeftijd van de moeder en de duur van de zwangerschap geeft een uitslag. Deze uitslag geeft informatie over de kans op trisomie 13 (syndroom van patau), trisomie 18 (syndroom van edwards) en trisomie 21 (syndroom van down). In sommige gevallen wordt dit onderzoek vergoedt door je verzekeraar.

NIPT

Sinds 1 april 2017 kun je in plaats van de combinatietest ook kiezen voor de NIPT. Voor deze test is alleen een bloedonderzoek nodig, waarmee het DNA van de moeder en de placenta worden onderzocht. De NIPT kan vanaf 11 weken zwangerschap worden afgenomen. Omdat de NIPT nog in de implementatiefase zit, kun je deze alleen laten doen als je meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT-2 studie). Net als de combinatietest berekent NIPT de kans dat je kindje het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. De uitslag van de NIPT is betrouwbaarder dan die van de combinatietest.

Meer informatie over NIPT

Vlokkentest of vruchtwaterpunctie

Op het moment dat je een verhoogde kans hebt (1:200 of hoger) of 36 jaar of ouder bent bestaat de mogelijkheid invasieve diagnostiek toe te passen. Dit houdt in dat er een vlokkentest of vruchtwaterpunctie gedaan wordt. Bij deze onderzoeken wordt weefsel uit je baarmoeder afgenomen (weefsel van je placenta of vruchtwater). Deze onderzoeken geven een definitieve uitslag of een kindje wel of niet een syndromale aandoening heeft. Wel is hier een miskraamrisico bij van 0,5% (1:200).

Twintig weken echo

Sinds kort bieden wij de twintig weken echo ook aan bij ons op de praktijk! De twintig weken echo wordt rond een zwangerschapsduur van 20 weken uitgevoerd. Dit is een medische echo waar je voor kunt kiezen. Gekeken wordt of de organen van je kind zich normaal ontwikkelen. Verder wordt de groei gemeten, de ligging van de placenta bekeken en wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Andere onderdelen waar naar gekeken wordt zijn: de schedel, het ruggetje, de vorm hersenen, het hart, de nieren, de buik, de armen en de benen en de stand van de voeten. Dit duurt onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Voordelen van de echo zijn dat, mocht er een afwijking opgespoord worden, er een vervolgecho in het ziekenhuis kan plaatsvinden om te kijken naar de ernst van de aandoening. Dan zal besproken worden wat de mogelijke behandelingen zijn. Hierdoor kun je je mogelijk beter voorbereiden. Soms bestaat de mogelijkheid het kindje al in de baarmoeder te behandelen. Mocht er sprake zijn van een zeer ernstige aandoening, dan kan er voor 24 weken nog een zwangerschapsafbreking plaatsvinden.

Nadelen van de echo zijn dat niet alle aandoeningen worden opgespoord waardoor een positieve uitslag geen garantie is op een gezond kind. Sommige aandoeningen zijn pas zichtbaar bij de geboorte. Ook kan het kind niet goed liggen tijdens de echo waardoor deze herhaald moet worden. Daarnaast is er soms onduidelijkheid over wat de afwijking precies inhoudt of dat zelfs bij de geboorte geen afwijking meer zichtbaar is.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224