Week 30

Zwangerschapskalender

Week 30

De hik

 

Je baby

Voor je baby wordt het steeds krapper in je buik. Misschien ligt hij of zij inmiddels al keurig met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook best zijn dat je kind in een stuit ligt. Maak je geen zorgen. Je baby heeft nog zeker twee weken de ruimte om zich andersom in de baarmoeder te nestelen.

Voel je af en toe een regelmatig getik in je buik? Dan heeft je kind de hik. Soms zie je zelfs je buik bewegen. Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt. Als zijn of haar maagje te vol is, wordt het middenrif geprikkeld en trekt in een reflex samen. Die hik kan eventjes aanhouden, maar gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk.

Jij

Rond deze tijd komt de bovenste rand van de baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. De baarmoeder kan dan een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Als je baby zo rond de zesendertigste week indaalt komt er weer meer ruimte en krijg je vanzelf weer meer lucht.

In deze fase van de zwangerschap kun je zo druk in de weer zijn met je uitdijende buik, bezoekjes aan de verloskundige, de inrichting van de babykamer, het regelen van kinderopvang et cetera, dat je relatie er wel eens bij inschiet. Nog voordat je baby geboren is, ben je al meer vader en moeder dan partner. En dat kan tot spanningen leiden. Probeer daarom tijd voor elkaar vrij te maken en blijf met elkaar praten over je gevoelens en je verwachtingen.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224