Week 20

Zwangerschapskalender

Week 20

De 20-wekenecho!

 

Je baby

Je baby is een en al levendigheid en beweegt zich ongeveer tweehonderd keer per etmaal. En de kans is heel groot dat je die bewegingen nu gaat voelen! Hoe dat voelt? De een omschrijft het als een soort gerommel van je darmen, de ander als een vlindertje in je buik en de derde als een knappend zeepbelletje. Dit intieme gevoel zal de komende twintig weken bij je blijven.

Ben je voor een tweede of volgende keer zwanger, dan heb je de bewegingen waarschijnlijk al eerder gevoeld. Maar ook als dit je eerste zwangerschap is, kun je de baby al veel eerder hebben gevoeld. Op de momenten dat je even niets voelt, ligt hij of zij waarschijnlijk heerlijk te slapen.

Heb je rond deze week nog helemaal niets gevoeld? Geen zorgen, soms duurt het gewoon iets langer en zul je dus nog even geduld moeten hebben.

Jij

Dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, is een fabeltje. Als je gewoon gezond en verantwoord blijft eten, hoef je echt niet bang te zijn dat je kind iets tekort komt. In principe zou je vanaf week 20 wel iets meer mogen eten. In het tweede deel van je zwangerschap kun je namelijk zo’n 100 tot 300 calorieën extra gebruiken. Maar veel is dat niet natuurlijk. Met een boterham of een paar aardappels extra zit je daar zo op.

Juist omdat je nu minder beweegt, heb je dus niet zoveel extra calorieën nodig. Je moet wel meer letten op de kwaliteit van je eten. Als je gezond eet, krijg je vanzelf genoeg vitamines en mineralen binnen.

Foliumzuur hoef je vanaf je achtste zwangerschapsweek niet meer extra te slikken. Wel wordt aangeraden om dagelijks 10 mg vitamine D in te nemen. Je kunt anders ook een multi-preparaat speciaal voor zwangeren gebruiken.

Dit heb je per dag ongeveer nodig:

  • 5 tot 7 sneetjes bruinbrood
  • 3 tot 5 aardappelen of 3 tot 5 eetlepels rijst of pasta
  • 4 eetlepels groenten
  • 2 stuks fruit
  • 3 glazen melk of melkproducten
  • 100 gram vlees, vis of kip of een vleesvervanger
  • 1 tot 2 plakjes vleeswaren (eet niet teveel leverproducten)
  • 450 ml melkproducten en 30 gram (1 1/2 plak) kaas
  • 30 – 35 gram halvarine, margarine, bak- en braadproducten (5 gram per sneetje brood)
  • 1,5 – 2 liter drank (inclusief melk)

(bron: Voedingscentrum)

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224