Week 14

Week 14

Rondzwemmen en trainen

Je baby

In je buik is het een drukte van jewelste. Je kind trappelt met de beentjes, maakt zelfs stapbewegingen, zwaait met de armpjes, balt de handen tot vuistjes, beweegt de teentjes en vingertjes en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik heen en weer.
Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van, maar als je al eerder zwanger bent geweest misschien wel. Dan weet je waar je op moet letten. Die beweeglijkheid is heel goed voor het trainen van de spieren.

Ook de stembanden van je kind zijn nu klaar. Alleen kan je kind natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij of zij lucht nodig. Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt: het voorhoofd, de buik, de beentjes, de handjes…

Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Dat huidsmeer is weer nodig om het huidje van je kind te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kind iets eerder ter wereld dan 40 weken dan kunnen er nog fijne haartjes op schouders, ruggetje en gezichtje zitten.

Jij

Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Dat geldt onder meer voor je blaas.

Overigens kan alles nu iets ronder aan jezelf worden. Niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, je schouders en je gezicht. Het geeft je vaak een zachtere uitstraling. Hoeveel je tijdens je hele zwangerschap aan zult komen valt niet te voorspellen. Gemiddeld kom je zo’n twaalfenhalve kilo tot vijftien kilo aan.

Die kilo’s zijn als volgt verdeeld:

  • je baby: 3400 gram
  • placenta en vliezen: 650 gram
  • vruchtwater: 750 gram
  • baarmoeder: 1000 gram
  • borsten: 800 gram
  • bloed: 1000 gram
  • extra vet: 3400 gram
  • extra vocht: 1500 gram

Dunne vrouwen komen gemiddeld vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet aankweken om goed te kunnen functioneren. Maar het kan ook anders uitpakken. Sommige slanke vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap nog nauwelijks een buik.

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam