Week 13

Zwangerschapskalender

Week 13

Iedereen mag het weten

 

Je baby

Nu alle organen zijn aangelegd, steekt je kind zijn of haar energie in het groeien. De hoeveelheid vruchtwater neemt nu steeds meer toe. Dit vruchtwater is voor je kind van levensbelang. Het zorgt ervoor het zich kan bewegen en het fungeert tevens als een soort stootkussen. Kom je een keer ten val of stoot je per ongeluk je buik, dan zal je kind hier dankzij het vruchtwater niets van merken.

Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor je baby het nooit koud krijgt. Verder neemt je kind ook geregeld een slokje vruchtwater en leert hij of zij zo slikken en drinken. Ook doet je kind nu al af en toe een plasje in het vruchtwater. Overigens wordt het vruchtwater de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd.

Jij

Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je nu een buikje gaan krijgen. Overigens kan het best zijn dat je eerder je broeken al niet dicht kreeg, maar waarschijnlijk had dat meer te maken met de hormonen en het feit dat je darmen een beetje kunnen opspelen.

Het buikje dat nu gaat komen, komt écht door de groei van de baby. De verloskundige of gynaecoloog kan nu ook uitwendig controleren of de baby goed groeit. Dat doet ze door haar handen om je buik te leggen en zo te berekenen hoe groot de afstand tussen de bovenkant van de baarmoeder en je schaambeen is. Aan die afstand kan gezien worden of de grootte van je baby overeen komt met de zwangerschapsduur.

Heb je nog geen buikje of ben je nog geen grammetje aangekomen? Dan wil dat echt niet zeggen dat je kind niet goed groeit. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen. Zolang de verloskundige zegt dat alles goed gaat, hoef je je geen zorgen te maken.

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224