Borstvoeding

Visualiseer eens een babymaagje.

Visualiseer eens een babymaagje.

Voedingsschema’s voor gezonde baby’s zorgen alleen maar voor ellende. Het wordt hoog tijd dat deze voorgoed tot het verleden gaan behoren en voeden op verzoek de norm wordt, voor zowel borstvoeding als voeden met de fles.

De kans op een snelle en onnatuurlijke oprekking van het babymaagje ligt namelijk van jongs af aan al op de loer. Grote porties zorgen voor verhoogde kans op krampjes, reflux en zijn een factor bij het ontstaan van obesitas en diabetes.

De maag van een baby direct na de geboorte heeft de grootte van een knikker (5-7 cc), op de derde dag de grootte van een pingpong balletje en op de tiende dag de grootte van een kippenei (60-80 cc).

Bij borstvoeding horen de eerste weken in het teken te staan van oefenen en op elkaar ingespeeld raken. Vaak voeden en goed aanleggen zorgen ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Voor flesvoeding bestaat er in de eerste week na de geboorte een opbouwschema.

En daarna?

Geef je baby borstvoeding direct na het wakker worden. Laat je baby drinken zolang hij wil drinken en wakker is. Een baby die uitgerust is en effectief drinkt ligt minder dan een half uur aan de borst. Heb daarna oog voor vermoeidheidssignalen. Veel baby’s huilen of jengelen van (over)vermoeidheid. Als je dit altijd interpreteert als honger, ga je voorbij aan zijn behoefte aan slaap. Een baby die goed gedronken heeft kan van vermoeidheid ook zogenaamde hongersignalen laten zien als sabbelen op de handjes of met het hoofdje draaien. Twijfel dan niet en leg je baby te slapen.

Wees alert op je eigen onzekerheid of bezorgdheid. Ook een borstbaby kan wennen aan (te) grote hoeveelheden. Ben je geneigd om je baby extra lang aan de borst te laten? Is een extra slokje na een boertje of voor het slapen gaan nodig?

Een baby in de baarmoeder krijgt continue voeding. Een gevoel van verzadiging gaat hij (aan)leren na de geboorte. Een baby die tijdens alle voedingsmomenten wordt ‘afgetankt’, raakt daar aan gewend.

Baby’s die met een fles gevoed worden drinken vaak meer dan gezond voor ze is, dit komt omdat met een fles onvoldoende aan hun zuigbehoefte wordt voldaan.

Moedermelk uit de fles: 100-150 cc per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Liever vaker voeden met minder in de fles. Geef een baby van 4 kilo 8x 75cc in plaats van 5x 120cc. Behalve dat het natuurlijker en gezonder is, kun je hiermee veel beter het ritme van je baby volgen.

Op verpakkingen van kunstvoeding staat een schema dat uitgaat van het gewicht van de baby en daarnaast staat het aantal voedingen per 24 uur. Een voorbeeld: 5 voedingen van 135-165cc voor een baby van 4 kg, dat is echt veel te veel in één keer. Op de site van het voedingscentrum staat bij de informatie over flesvoeding: ‘de meeste kinderen willen ongeveer 6 keer per dag een fles’. Tja, de meeste baby’s krijgen niet vaker voeding aangeboden omdat hun ouders denken dat het zo hoort. En de baby went daaraan. Of niet, slaapt slecht en is onrustig.

Volg het tempo van je baby; is hij moe, dan gaat hij slapen, wordt hij wakker dan voed je hem.

Is de borstvoeding goed op gang en slaapt je baby (structureel) lang, geldt ook voor ingebakerde baby’s, pak hem dan 3 uur na het begin van de vorige voeding op voor de volgende voeding.

Als je baby onvoldoende groeit, maak je hem eerder wakker. Een baby slaapt in cycli van 45-50 min. Na minimaal twee van deze ‘slaaprondjes’ is een baby voldoende uitgerust om goed en effectief te kunnen drinken wat ook belangrijk is voor zijn groei. Als een baby in een lichte fase van zijn slaap ligt, kun je dit zien aan diverse subtiele beweginkjes zoals fronsjes, stuiptrekkinkjes, bewegingen van mondje en tong, sabbelen op de handjes en draaien met het hoofdje. In deze fase is je baby gemakkelijk te wekken om te drinken. Doe dit niet eerder dan twee cycli (ongeveer anderhalf uur slaap) anders valt hij na een paar slokken al weer in slaap.

Wij werken samen met Marieke Beuzekom, lactatiekunde uit Ridderkerk. Zij geeft hier op praktijk borstvoedingsvoorbereidingscursussen, heeft telefoonspreekuren en kan ook bij jullie thuis langs komen.

Neem een kijk op haar Website : http://www.borstvoedingridderkerk.nl/

De voeding van je baby:

Wij ondersteunen je in de keuze die je maakt over de manier waarop jij je baby wilt voeden. Tijdens de zwangerschap bespreken wij dit. Samen met de kraamverzorgende ondersteunen wij je bij het voeden van je pasgeborene.

Wij ondersteunen de verklaring van de Wereld Gezondheidsraad en de UNICEF over de voeding van baby’s. Daarin staat dat borstvoeding grote voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind heeft en ook voor de gezondheid van de moeder.

Je kiest zelf of je je baby flesvoeding of borstvoeding geeft.

Flesvoeding
Borstvoeding

Spoed / Emergency

SPOED?

Bel ons spoednummer:

010-455 97 09

Adresgegevens

Verloskundigen Rotterdam West
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam

Tel nr: 010-456.83.69

P.C. Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

 

Uitsluitend bij geen gehoor en spoed:
Artsenlijn: 0251-260.224