Borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijk bron van voeding en geborgenheid voor je baby. Jouw lichaam en dat van je kind zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van borstvoeding. Borstvoeding is de beste melk voor jouw baby. Het bevat alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft en wordt het beste verteerd en opgenomen. Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht, later, kleiner is. Het beschermt je baby tegen allergieën. Zes maanden volledige borstvoeding geven, geeft het darmkanaal van je baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren.
Tevens geeft borstvoeding een hechtere band tussen moeder en baby.

De gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor jouw baby:

Borstvoeding geeft bescherming tegen infecties en ziekten
De juiste voedingsstoffen voor de baby in de juiste hoeveelheid

Bij het niet geven van borstvoeding heeft het kind meer kans op:
Bepaalde infecties, bijvoorbeeld aan het maag- en darmkanaal, astma, benauwdheid en overgewicht. Darmziekten, suikerziekte, en lage intelligentie.

De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
Borstvoeding lijkt ook een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

Het geven van borstvoeding kent ook gezondheidsvoordelen voor de moeder:

Minder kans op suikerziekte, reuma en een hoge bloeddruk
Minder kans op borst-, eierstok en baarmoederkanker voor de menopauze en minder kans op osteoporose.
Door het geven van borstvoeding bereik je, na de bevalling, sneller je oude gewicht.
Het geven van borstvoeding kost calorieën, dus het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet tijdens deze periode.

Hoe werkt het?
Doordat je kindje aan de borst drinkt, komen hormonen vrij die de melkproductie en melkafgifte stimuleren. Hoe vaker een moeder borstvoeding geeft, hoe meer de borst gaat produceren.

Beginnen met Borstvoeding:
Het is het beste om binnen een uur na de bevalling te starten met borstvoeding.
In dat eerste uur is de zoek en zuigreflex het sterkst. De eerste moedermelk (colostrum) zit vol beschermende antistoffen, vitaminen en mineralen en is licht verteerbaar.
Een goede aanleghouding is belangrijk voor de baby zodat hij makkelijk kan drinken en het voorkomt tepelkloven bij de moeder.

Het aanhappen van de borst:
Ga ontspannen zitten. Gebruik eventueel een kussentje om je rug en armen te ondersteunen.
Draai je baby naar je toe, met zijn buikje naar jou gericht. Het hoofdje van je baby komt in één lijn met zijn lijfje te liggen.
Breng het hoofdje van je baby richting je borst en zijn neusje bij je tepel. Wacht tot zijn mondje wijd open is.
Duw vervolgens je kindje met zijn lijfje tegen je aan. Als het goed is neemt je baby nu een grote hap: niet alleen van je tepel, maar ook van een deel tepelhof.
Ondersteun het hoofdje van je baby, maar houd zijn hoofdje niet vast. Op deze manier heeft je kindje nog genoeg bewegingsvrijheid.
Als je kleine goed is aangelegd, hoor en zie je hem drinken. Je hoort een stotend uitademingsgeluid, bij grotere baby’s een klokkend geluid, staan de wangetjes bol en zie je zijn kaken bewegen.

Hoe vaak?
Ons advies om minimaal 2 uur tussen de voedingen te laten zitten en maximaal 3 uur.
Elke 3 uur beide borsten aanbieden om de borstvoeding zo goed mogelijk op gang te krijgen.
Elke 3 uur 1 borst kort aanbieden en de andere lang laten drinken, en dit elke 3 uur wisselen.

De eerste paar dagen na de bevalling zal er nog niet zoveel melk uit je borsten komen. Maak je hier geen zorgen over: dat is normaal en de productie komt vanzelf op gang. Je kunt nu de tijd nemen om het aanleggen te oefenen.

De eerste dagen na de geboorte zal je baby vaak willen drinken. Dat kan wel tien tot twaalf keer per dag zijn. Door je baby vaak te laten drinken, komt je melkproductie goed op gang.

Als de eerste week voorbij is, wil je baby nog zo’n zeven tot acht keer per dag drinken. Er is echter geen ‘normaal’ drinkpatroon: dit verschilt per kindje. Je baby geeft meestal zelf aan wanneer hij honger heeft en wanneer hij vol zit. Zo laten sommige baby’s vanzelf je tepel los wanneer ze genoeg melk hebben gehad. Bij andere kindjes verandert het zuiggedrag als hij je borst leeg heeft gedronken.

Er zijn verschillende houdingen om borstvoeding te geven:

Madonnahouding: moeder zit rechtop met het kind op zijn zij op de buik van de moeder. Het hoofdje rust op de onderarm van de moeder.

Aangepaste madonnahouding: zelfde als de madonnahouding, maar ditmaal ligt het kind op de arm van de moeder en wordt het hoofdje gesteund met de hand, terwijl de moeder met de andere hand de borst aanbiedt.

Liggend op de zij: moeder ligt op haar zij met een kussen onder haar hoofd. Het kind ligt tevens op de zij met het lichaampje naar de moeder gedraaid.

Liggend op de rug: de moeder ligt op haar rug of gesteund achterover. Het kind ligt op de buik van de moeder (of deels op een kussen ernaast). Het voorhoofdje wordt gesteund door de hand van de moeder, zodat de kin goed tegen de borst van de moeder aan ligt.

Lactatiekundige:

Wij werken samen met Marieke van Beuzekom, lactatiekundige uit Ridderkerk. Zij geeft hier op praktijk, of online, borstvoeding voorbereidingscursus, heeft telefoonspreekuren en kan ook bij jullie thuis langs komen.
Op haar site zie je ook veel oplossingen bij problemen met borstvoeding.

Marieke van Beuzekom geeft regelmatig borstvoedingscussusen online.
De data kunt u vinden op haar website, u kunt zich daar ook aanmelden. https://www.borstvoedingridderkerk.nl/

Wij ondersteunen je in de keuze die je maakt over de manier waarop jij je baby wilt voeden. Tijdens de zwangerschap bespreken wij dit. Samen met de kraamverzorgende ondersteunen wij je, na de geboorte, bij het voeden van je pasgeborene.

Wij ondersteunen de verklaring van de Wereld Gezondheidsraad en de UNICEF over de voeding van baby’s. Daarin staat dat borstvoeding grote voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind heeft en ook voor de gezondheid van de moeder.
Je kiest zelf of je je baby flesvoeding of borstvoeding geeft.

U kunt ook informatie over borstvoeding vinden op de volgende sites:

Borstvoedingorganisatie La Leche League | Ouders

Als je weer gaat werken en nog borstvoeding geeft

Borstvoeding.com

Goede borsvoedingsproducten en een site met voorbeelden van verschillende houdingen.

Borstvoeding afbouwen? https://www.nutriciavoorjou.nl/nutrilon/flesvoeding/borstvoeding-afbouwen/

 

Flesvoeding

Houd rekening met fles, melk, spenen, hygiëne en meer. Ook als je overstapt van borst- naar flesvoeding.
Flesvoeding is verkrijgbaar in allerlei verschillende varianten. Voor een gezonde baby kun je de eerste 6 maanden volledige zuigelingenvoeding gebruiken. Als je baby een halfjaar is, kun je overschakelen op opvolgmelk.

Bij klachten als krampjes is er speciale voeding, die bevat pre-biotica. Dat zijn makkelijk verteerbare vezels die de ontlasting zachter houden. Ook zijn er speciale voedingen voor baby’s die veel spugen.

Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen in normale melk en naar een speciale melk moet worden gegrepen, waar deze stoffen niet in zitten. Daarnaast zijn er speciale voedingen voor kinderen met minder vaak voorkomende stofwisselingsziektes.

In de eerste week zal de verloskundige je hierbij begeleiden.

Het Nederlandse kraanwater is geschikt voor babyvoeding, behalve als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan bron- of mineraalwater (zonder koolzuur).

Voeding klaarmaken:

  • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser.
  • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water.
  • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
  • Poeder toevoegen, schudden… klaar!
Borstvoeding

Moedermelk is de optimale voeding voor je pasgeborene. In principe kunnen alle moeders borst voeding geven; Kennis en de ondersteuning van familie en de zorgverleners helpen tot het slagen hiervan. Moedermelk bevat naast alle voedingsstoffen ook veel stoffen die het kind beschermen tegen ziektes en het afweersysteem opbouwen en het maagdarmkanaal rijpen. Borstvoeding geven bespaart tijd, moeite en geld. Je baby kan direct gevoed worden als hij honger heeft. Dag en nacht wordt melk gemaakt en opgeslagen in je borsten. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt. Je kindje heeft baat bij je melk zolang je borstvoeding geeft. De samenstelling van je melk past zich steeds aan de leeftijd van je baby aan.

10 vuistregels van de World Health Organisation (WHO):

Wij werken volgens de 10 vuistregels van de World Health Organisation (WHO).

  1. De praktijk heeft een beleid ten aanzien van de borstvoeding, dat standaard bekend gemaakt wordt aan alle betrokken medewerkers.
  2. Alle betrokken medewerkers worden de vaardigheden aangeleerd die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
  3. Alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
  4. Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met het aanleggen van de baby.
  5. Aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als moeder en baby niet samen zijn.
  6. Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, tenzij op medische indicatie.
  7. Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op de kamer blijven (Rooming-in).
  8. Borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
  9. Pasgeborenen die borstvoeding krijgen, wordt geen speen of fopspeen gegeven.
  10. Bij het beëindigen van de zorg wordt verwezen naar borstvoedingsgroepen (moedergroepen).

Lactatiekundige:
Wij werken samen met Marieke van Beuzekom, lactatiekundige. Borstvoeding geven klinkt eenvoudig en dat is het ook als je informatie en begeleiding bij hebt. Marieke geeft op de praktijk borstvoedingscursussen, heeft telefoonspreekuren en kan bij jullie thuis langs komen. Rond de 28e zwangerschapsweek kun je je inschrijven voor de borstvoedingscursus.
Neem een kijk op haar website : http://www.borstvoedingridderkerk.nl/

Boeken:
Borstvoeding
Compleet handboek voor ouders.
ISBN10 9048310938
ISBN13 9789048310937

SPOED EMERGENCY
SPOED?
Bel ons spoednummer: 010 455 97 09
Uitsluitend bij geen gehoor en spoed bel de artsenlijn: 0251 26 02 24

Hoofdlocatie
Heemraadssingel 152
3021 DK Rotterdam
tel. centraal: 010 456 83 69

2de locatie in Spangen
Hooftplein 45
3027 AW Rotterdam

3de locatie in Mullerpier
Sint Jobskade 6
3024 EN Rotterdam